Visszatekintő: mi is az a Vivicittá?

Idén már harmadik alkalommal futhatunk Budapest utcáin félmaratont is a Telekom Vivicittá Városvédő Futáson, amit Budapesten 1986 óta a 28. alkalommal rendeznek meg. Sokan nem is éltek még, amikor az első ilyen futás mezőnye – ugyanabban az időpontban, amikor sok más városban is – elrajtolt. És sokan nem is tudják, honnan is ered ez az egész.

 

1986 – a hazai futómozgalom éppen erősödőben volt. Két éve létezett az IBUSZ Budapest Maraton, és éppen e verseny születésével egyidőben, 1984-ben az olaszok is kigondoltak valamit. A gyönyörű, de zsúfolt és lassan lakhatatlanná váló történelmi városaik lakóit szerették volna ráébreszteni lakóhelyük értékeire. Innen a verseny neve: Vivicittá – éljen a város, szeresd a várost! Többféleképpen értelmezhető a rendezvény elnevezése, amely születésétől kezdve egyre több helyszínen zajlott, mégis egyetlen versenynek (is) számított. Kezdetben évente összesített eredményt is hirdettek az összehasonlító pályaszorzók segítségével, a világ Vivicittá mezőnyének abszolút győzteseit is meghatározzák a főrendezők. Igen, a világét, hiszen az első két év után nemcsak Budapest, hanem 30 olasz város mellett New York, Barcelona, Brüsszel, Lisszabon is bekapcsolódott a sorozatba. A futóversenyt Magyarországon 1989 óta szervezi a Budapest Sportiroda. A futáshoz sok támogató adta az évek során a nevét, de 1997-től először a Telekom elődjenek tekinthető Matáv, majd a Telekom a névadó főtámogató, innen az utóbbi évek szinte védjegynek ható magenta színe.

 

A Vivicittá városvédő futás egészen 2000-ig budapesti rendezvénynek számított, de a következő évben már több vidéki város is bekapcsolódott házigazdaként a városvédő futómozgalomba, és azóta minden évben más és más városok csatlakoznak a futáshoz. Idén Budapest mellett Pécsett és Szolnokon is futnak a városukért, a fővárossal együtt a városnéző futással nyitva meg a tavaszi futószezont. Az igen változatos útvonalakon, változatos távokkal megálmodott futás a kezdetek óta indult már a Palatinus Strandtól, a A Margitszigeti Úttörő Stadiontól, a Felvonulási térről (56-osok tere) is. Ebben az évben április 21-én a Margitszigetről indul a budapesti Vivicittá futóinak serege, s 800 métertől a 21 kilométerig szinte mindenki megtalálhatja magának a legmegfelelőbb távot, a következő hétvégén előbb Pécsett, másnap pedig Szolnokon indulnak el a futók, hogy szeressék a várost.

 

A magyarországi Vivicitták részletes története megtalálható a BSI honlapján az idei 28. Telekom Vivicittá Városvédő Futás kiírásánál, érdemes odakattintani, sok érdekes információ található a különböző évek linkjei alatt 1986-tól napjainkig.