A félmaraton nem félsiker – Kocsis Árpád írása

Még 1996-ban találtuk ki a Wizz Air Budapest Félmaraton szlogenjét: „Félmaraton – a legyőzhető távolság!” Ez olyan találó és olyan közkedvelt lett, hogy azóta se kerestünk újat. A félmaraton 21,1 kilométere már elég hosszú ahhoz, hogy teljesítése ne legyen hétköznapi feladat és különleges elégedettséget, örömöt is nyújtson a teljesítőknek. De a félmaraton 21,1 kilométere nem olyan hosszú, hogy azt – szinte bárki – ne tudná teljesíteni, azaz tényleg legyőzhető.

Persze, erre sokan mondják azonnal, hogy képtelenek lefutni 21 kilométert, néha még az 5-6 se könnyű. A statisztikák azonban azt mutatják, hogy aki akarja, aki elhiszi magáról, az meg is tudja csinálni. Magyarországon évente több, mint 10 000 ember teljesíti ezt a távot.
A félmaraton az én kedvenc távom is. Gyakorlott, amatőr hosszútávfutóként azt szoktam mondani, hogy az első 10 km elrepül, 16-17-ig eljutok, onnan pedig már érezhető a cél közelsége. Egy kezdő félmaratonistának ez nem ennyire egyszerű, de szisztematikus edzésekkel elérhető, hogy ne okozzon gondot – vagy legalábbis ne nagyot – a teljesítése.
A félmaratonhoz – egyéni edzettségtől és futó/sportmúlttól függően – néhány hónapos felkészülés elég, de a heti 1-2 alkalommal kocogók is fél év alatt eljutnak a megfelelő szintre. Nem kell óriási edzésekre gondolni. Heti 3 edzéssel, összesen 23-25 kilométerrel már garantálható a célba érkezés. Ehhez heti 3-4 óra szükséges, amit talán nem is olyan nehéz megtalálni az időrendünkben. Az edzésre szánt időt – oda és visszajutás, átöltözés, bemelegítés/levezetés – alig hosszabbítja meg, ha alkalmanként néhány kilométerrel többet futunk, mint addig.
Fontos tudni, hogy nincs jelentősége, ki mennyi idő alatt teljesíti a távot. Az amatőr futók nem egymással versenyeznek, mindenki csak a távot és saját magát „győzi le”, csak saját maga lehet elégedett vagy épp elégedetlen az idejével. A versenyeinken én nem látok különbséget a félmaratont 1:30 vagy 2:30 alatt teljesítők arcán. Mindenki ugyanúgy örül!
A rendszeres és magasabb kilométerszámú edzéseknek a félmaraton lefutása mellett egyéb előnyei is vannak. Akinek van súlyfeleslege, garantáltan lead pár kilót, de mindenki erősebb, energikusabb és bármilyen furcsa, magabiztosabb is lesz.
Ezen az új honlapunkon nagyon sok tanács és érdekes olvasni való található majd a „legyőzhető távolságról”.
Őszintén bíztatok mindenkit, egyszer játsszon el a félmaraton teljesítésének a gondolatával. Én 1989 óta rendezek félmaratoni futóversenyeket, de még nem találkoztam olyan célba érkezővel, aki megbánta volna. Szerintem, ezután sem fogok.

Kocsis Árpád
amatőr futó
BSI versenyigazgató