Fuss, de légy óvatos a hőségben!

Sportolj különösen óvatosan a napokban. Leginkább kora reggel és kora este érdemes futni, és ha lehet, kerüld a napközbeni – különösen a 11 és 15 óra közötti – futást, mert ez rosszulléthez vezethet még akkor is, ha jó edzettségi állapotban vagy.

Idősebbek és kezdők mindenképp még nagyobb óvatossággal fussanak ezekben a napokban. A hőségben szervezetünk átlagon felüli megterhelésnek van kitéve, kitágulnak az erek, a szív fokozott munkát végez, ilyenkor megnövekedhetnek a keringési problémák is. Figyelj futótársaidra is: ha látod, hogy valaki nincs jól, megszédült vagy nem kap levegőt, azonnal segíts neki!

A megfelelő mennyiségű és minőségű mozgás a melegben is segít, hogy jobb közérzetünk legyen, de légy óvatos! Szervezeted napról napra szoktasd a nagy meleghez. Egyéni alkati adottságtól függ, hogy kinél milyen mértékű teljesítménycsökkenést eredményez a hőség.

Futás előtt, alatt és után is elengedhetetlenül fontos a megfelelő folyadékpótlás. Mivel melegben nő a testhőmérséklet sportolás közben, szaporább lesz a pulzus, fokozott az izzadás, ezzel értékes ásványi anyagokat is veszít a szervezet, ezért érdemes az ásványi anyagok pótlására is odafigyelni.

Ha kánikulában futsz, viselj vizes technikai felsőt, vizezd be a fejed, a sapkád, akár még vizes kendőt is tehetsz a tarkódra. Kiemelten fontos testünk hűtése, mert ha nem vagyunk képesek kellőképpen szabályozni hőmérsékletünket, izomgörcs, kimerültség, hőguta léphet fel. Ha edzés közben fejfájást, hányingert vagy szédülést érzel, azonnal hagyd abba a futást!

Ebben a melegben csak teljesen egészségesen szabad futni. Figyelj szervezeted jelzéseire, és ha nem esik jól az edzés, lelkiismeretfurdalás nélkül hagyd abba a futást, szükség esetén konzultálj egy orvossal. A sportszerű viselkedés természetesen a futópályán kívül is fontos, ezért kérjük, fokozottan figyelj másokra is a nagy melegben.