A veszprémi Kovács Tamás országos bajnoki címe megvédésére készül

A 29. Wizz Air Budapest Félmaratonnal egyidejűleg rendezett országos bajnokságok történetében férfi vonalon eddig még senki sem tudott duplázni. Idén erre készül a 31 éves veszprémi Kovács Tamás. 

– Tavaly már munka mellett szereztem meg a félmaratoni bajnoki címet, s ez akkor külön öröm volt a számomra. Azóta már nem újdonság a munka, az elmúlt egy évben egy londoni központtal működő budapesti cégnél dolgozom pénzügyi adatelemzőként. Reggel kilenctől este hatig benn vagyok az irodában, így a felkészülésem nehezebbé vált, hiszen vagy reggel hatkor futok vagy csak a munka után. A cégnél szerencsére támogatnak, elismernek és büszkék rá, hogy a céges versenyeken a színeiket képviselem. A motivációm változatlan, szívesen edzem, bármikorra essen is.

– Hogy alakult az elmúlt egy éve a félmaratoni OB megnyerése óta?
– Tavasszal a rövidebb távokra készültem, a Magyar Ligában több 5000 m-t is futottam. A mezei futó Magyar Ligában megnyertem a pontversenyt. Erről az alapról indulva fordultam rá a félmaratoni felkészülésre. Egy hete jöttem vissza a háromhetes, már beváltnak mondható olaszországi magaslati edzőtáborból. Terveim szerint a félmaratoni OB után ősszel még egy, esetleg két maraton vár rám. Most még munkából megyek neki a félmaratonnak, de szeretném megvédeni a bajnoki címemet. Fel kell még frissülnöm a héten. A győzelem egy jó nagyot dobna rajtam.

– Kikre kell elsősorban figyelnie?
– Józsa Gábor sajnos sérült, Koszár Zsolt is sérüléssel bajlódott, Kovács Ádám meg a hegyi világbajnokságra készült. Sajnálom, hogy foghíjas lesz a mezőny, mert így sokkal nehezebb felpörögni a versenyre. A nevezési lista alapján ha hozom azt, amit tudok, esélyem van a címvédésre.

– Hosszabb távú tervei hogy alakulnak?
– A londoni olimpia óta nem futottam maratont, itt az ideje visszaszoknom erre a távra, esetleg akár az október 11-i budapesti versenyen is. Jövőre kezdődik az olimpiai kvalifikáció, szeretnék egy sikeres maraton emlékével neki állni a téli munkának, aztán jöhet a szintteljesítés élesben.

Az OB-ra a felnőtteknél 43 férfi és 31 nő nevezett. A férfiaknál a legfiatalabb a 18 éves Jakubovics István (Tarjáni Torpedó), a legidősebb a 44 éves Kasza András (VEDAC). A nőknél a legfiatalabb a 22 éves Pap Csilla (TFSE), a legidősebb a 49 éves Garai Valéria (Vasas SC). Nevezett az ugyancsak 49 éves, olimpián is szerepelt, Eb-bronzérmes, 14-szeres magyar bajnok Földingné Nagy Judit is (Futóbarátok Egyesület).

(dobor)