Iramfutók a 29. Wizz Air Budapest Félmaratonon – akik tartják helyetted a tempót!

Úgy érzed, felkészültél, de a verseny vége felé egyre pocsékabbul érzed magad? Úgy érzed, az első fele remekül ment, jobban, mint vártad, de a vége szörnyű lett? Nem vagy egyedül, hidd el. Számos futó tapasztalja meg – pláne első, vagy első néhány félmaratonján, hogy a táv második fele sokkal lassabban megy, s nem sikerül a kitűzött célt elérni – noha az edzések alapján reálisnak tűnt mindez. De nem kell elkeseredni. Az esetek többségében egyszerűen elhagyott az önfegyelem, amit az edzések során magadra erőltettél, s csúnya kifejezéssel élve jól elfutottad az elejét, elfáradtál a végére. Vagy képtelen voltál egy állandó tempóra koncentrálni, és ezért sikerült ingadozóra a tempó.

Hidd el, ez nem hiba, mindenki megtanulja majd. Nem lehet mindenki egyből rutinos futó, s bárki szükségét érezheti, hogy egy kis segítséget igénybe vegyen egy félmaraton lefutása során.  Őket támogatják a különböző célidővel és tempóval futó iramfutók. Minden egyes iramfutót gondosan válogatunk ki a feladatra, mindegyikük rutinos futó, s képes arra, hogy a saját pillanatnyi igényein felülemelkedve a benne bízó, őt követő futókért tegyen meg mindent. Őket vezeti, segít nekik tartani a tempót, segít megóvni őket, hogy frissítőasztaltól frissítőasztalig rohanjanak, majd ott hosszú perceket töltsenek lihegve…

 

Röviden: az iramfutók a munka egy részét magukra vállalják. Kicsit gondolkodnak a futók helyett, figyelik az időt, segítik követőiket. Könnyű őket megismerni, hiszen az első kilométeren még tábla is van a kezükben, utána pedig messzire ellátszanak a derekukra kötött lufik. Ha biztosan akkor akarsz célba érni, amikor tervezted, kövess egy iramfutót – sőt, ha van időd, a rajt előtt keresd meg, beszélgess vele! Ő épp olyan gyorsan fut majd a végén is, amilyen gyorsan szükséges.

 

Milyen tempóban futnak majd ők?

1:30 (tervezett tempó: 4:14-4:15 perc/km, egyenletesen, PIROS lufival: Juhász Péter és Filip Krisztián-iramtáblázat)

1:30 alatti félmaratonra gyakorlottabb, edzettebb futók vállalkoznak. És persze a vakmerőek, de nem ez a jellemző. Komolyabb felkészültséget igényel, de nem lehetetlen. Csak kövesd az iramfutókat, akik egyenletes tempóban, a frissítéssel minimális időt eltöltve futnak.

1:45 (tervezett tempó: – 4:58-4:59 perc/km, egyenletesen, FEHÉR lufival: Markovics Márk és Bakos Gábor –iramtáblázat)

Tapasztalt nyúlként vezeti csapatát az 1:45-ös iramfutó, a vége felé talán lehet, hogy a frissítőpontoknál többet időzik a csoport, de aztán magabiztosan menetelnek a 105 perces félmaraton felé.

2:00 (tervezett tempó: – 5:38-5:44 perc/km, egyenletesen lassuló, ZÖLD lufival: Evetovics-Balla Hajnalka és Evetovics Milán – iramtáblázat)

A misztikus és mitikus 2 óra… kellő fegyelemmel teljesíthető, de oda kell figyelni arra, hogy egyrészt mindenhol megállj frissíteni, másrészt sehol ne időzz többet, mint az szükséges. De ne félj, az iramfutók nem is hagynak túl sok – vagy túl kevés – ideig lazulni. És meglesz a kétórás futás!

2:15 (tervezett tempó: – 6:18-6:30 perc/km, egyenletesen lassuló, KÉK lufival: Mészáros Zoltán és Czeller-Kovács Péter – iramtáblázat hamarosan)

Itt szükség van a befektetett munkára, precíz teljesítésre és önfegyelemre. Az elhatározásról, az erős akaratról ne is beszéljünk! Mindezeket egybefogják a 2:15-ös iramfutók, de ne aggódj: ha melléjük szegődsz, frissíteni is marad időd elég.

2:30 (tervezett tempó: – 7:00-7:12 perc/km, egyenletesen lassuló, SÁRGA lufival: Turcziné Soós Éva és Lőw András- iramtáblázat)

A kezdők, az óvatosak, a verseny minden pillanatát élvezni akarók – és még sorolhatnánk, kik – tempója. Ne feledd: ők töltik a legtöbb időt a pályán, nekik ezért jár a legnagyobb elismerés!