Dagonyában, gőzben a Hortobágyon

…avagy: majdnem megrendezhettük a Hortobágy átúszást. De nem tettük. Helyette volt többek közt egy remek félmaraton.

Különleges körülmények között rajtoltak el szombaton a 11. E.ON Délibáb Terepfesztivál résztvevői, némelyikük pedig még különlegesebb ábrázattal érkezett vissza a célba. Már ha lehet azt mondani, hogy ábrázatnak hívhatjuk azt a keményre száradt agyagálarcot például, ami a fél mázsa sarat a bringáján, a mellén-hátán és az arcán cipelő bringásnak a fején volt, aki a hóna alatt cipelte drótszamarát, másik kezében pedig leszakadt pedálját. De hát ez egy ilyen nap volt…

A képen szereplő fiatalember szimplán boldog. Neki megvolt a pedálja.

Az időjárás-előrejelzések és a szakadó esőről, majd a forróságról szóló hírek nem rettentettek meg senkit: közel 1800 nevezővel zajlott le a fesztivál, melynek a Mátai Ménes lovasbemutató pályája adott otthont, és az egészen fiataloktól a legidősebbekig egész nap vidáman integettek a szurkolóknak a pályáról a versenyzők. Bár van más saras eseményünk, Péter Attila többször Brutálfutásnak hívta a mostani Terepfesztivált, hiszen néhol vádliközépig is süllyedtek a vigyázatlan futók a dagonyában, volt olyan célba érkezés is, melynek főszereplője egy méterrel a finish előtt dobott egy hasast.

Nos, összefoglalva tehát elmondható, hogy szombaton nem csak a Hortobágyi Nemzeti Park máskor a nagyközönség elől elzárt terültein sportolhattak, hanem a fesztivál történetében soha nem látott sárban, néha szakadó esőben, néha pedig a tűző naptól gőzölgő talajon kellett haladniuk a gyaloglóknak, bringásoknak és futóknak. A hőmérséklet 18 fokról indult, de a napsütötte félórákban a 25-26 fokot is elérte. A körülményekről csak annyit, hogy nem tudtunk a szinte folyékony iszapban a pályán olyan mélyre ásni egy kábelt, hogy az ott lépegető lovak valamelyike véletlen egyik lépésével ketté ne szakítsa az amúgy eredetileg atombiztosan betemetett kábelt, hogy aztán a hirtelen támadt áramszünet miatt a szpíkerre boruljon jótékonyan a felfújható kapu. Azt pedig ezek után mindenki eldönthette, hogy mindettől inkább nehézzé vált-e, vagy pedig inkább lett élménydús a teljesítés.

A bringások kezdték a napot – összesen 340-en neveztek a verseny- és túratávokra. A MTB maraton pályacsúcsát ezúttal senki nem tervezte megdönteni, mint ahogyan a Világ tetejére is csak felmászni kell, hogy meglegyen a dicsőség, és soha senki nem méri azt, hogy hány nap alatt tetted meg azt a pár ezer métert oda meg vissza. A kerékpárosok között a hosszú távra mindenki nagy tapsa közepette elindult egy ötfős család is, papával, mamával és három iskoláskorú gyerekkel. Ennél a tapsnál már csak az volt a nagyobb, amikor szépen, fáradtan, de mosolyogva be is érkeztek.

A kerékpáros rajtok után a gyalogos teljesítménytúrázók, kora délután pedig a 7 kilométeres gyaloglók és futók indultak el teljesíteni a távjukat. Több mint 100 teljesítménytúrázó, és majdnem ugyanennyi gyalogló nevezett az eseményre. 15 órakor rajtoltak a félmaratonisták a háromszor 7 kilométerre – köztük több, a MTB maratonon már túljutó fiatalemberrel. A félmaraton második köréhez csatlakoztak a 14 kilométerre nevezők. Mindösszesen majdnem 1200 futó nevezett.

Az útvonalak minden esetben végig a pusztán kanyarogtak, így menet közben mindenkinek felejthetetlen élményt nyújtott a táj növény és állatvilág közvetlen közelsége. Ezeket a helyszíneket az év többi részében kizárólag szürke marhák, ménesek, racka juhok, illetve a hortobágyi madarak birtokolják.

A rajtok előtt és a futamok között sem lehetett unatkozni. A Coca-Cola Testébresztő program nagykövetével, Varró Gyulával melegítettek be a futók a 7 és a 21 kilométerre, és amíg pedig a befutókra vártak, addig a hagyományokhoz híven csikós- és lovasbemutatót is megcsodálhattak a helyszínre kilátogatók. Ezen kívül pedig várta a résztvevőket és kísérőiket a fesztivál hagyományaihoz szintén szervesen hozzá tartozó slambuc és gulyás is, amit a közben lassan kiderülő ég alatt lehetett elfogyasztani. Öröm volt nézni, hogy amint elhúztak a felhők, a bemutató pálya füvén úgy jelentek meg végre az emberek, hogy ha már nyár közepe van, ráadásul hét vége is, és itt vannak az ország egyik leggyönyörűbb helyén, akkor végre élvezzék a napsütést és a széltől felfrissült jó levegőt.

Még egy különlegessége volt a mai napnak: Sztarenszky Tiborné Marika, a BSI legidősebb hölgy futója kapta meg Nagy József fazekasmester ajándékát, egy gyönyörű kerámiavázát.

A kora esti órákban, a dagonyától és az esőtől talán a szokottnál egy kicsit később ért véget a 11. E.ON Délibáb Sportfesztivál. A következő eseményünk augusztus 2-án lesz, ezúttal a víz szerelmesei készülhetnek, mert róluk, nekik szól majd a nap az 5. K&H mozdulj! velencei tóúszás. De mindenkit, tényleg mindenkit várunk oda is szeretettel!

A 11. E.ON Délibáb Terepfesztivál eredményei a következők voltak:

MTB Maraton, rövid táv, férfi
1.: Oberfrank Márton (Triatlon Villám, 1:02:16)
2.: Kiss Hunor Máté (DKSI, 1:06:39)
3.: Sónyák Szabolcs (Bringabanda SC, 1:06:49)

MTB Maraton, rövid táv, női
1.: Szekeres Viktória (Gödöllő, 1:19:36)
2.: Czernyinyák Renáta (Nyír-MTB, 1:46:45)
3.: Hódos Júlia (Debrecen, 1:47:38)

MTB Maraton, hosszú táv, férfi
1.: Hacsi Ákos (Team 3 K, 2:31:56)
2.: Laborc Dániel (Debrecen, 2:52:43)
3.: Pusztai Árpád (ZEKE, 2:54:43)

MTB Maraton, hosszú táv, női
1.: Szabó Emese (Debrecen, 3:57:12)
2.: Kovács Enikő (Triton Triatlon Club Hatvan, 5:55:32)
3.: Sinkó Klára (Tura, 06:00:29)

7 kilométeres terepfutás

Férfiak:
1.: Kovács István (Buda-Cash Békéscsabai AC, 26:45)
2.: Kánai Roland (Tiszaújvárosi SC 27:23)
3.: Danku Péter István (BEAC, 27:27)

Nők:
1.: Gulyás Vera (DSC-DSI, 32:59)
2.: Vuleta Réka (Budapest, 34:26)
3.: Bencsik Ildikó (Csorvás, 37:53)

14 km terepfutás

Férfiak:
1.: Hadházi Máté (Debreceni Sportcentrum, 54:46)
2.: Luczi Ádám (Tiszaújváros, 1:02:01)
3.: Szabó János (Hajdúsámson, 1:03:20)

Nők:
1.: Almási Éva (OTP futókör, 1:12:28)
2.: Gyenes Fruzsina (Tahitótfalu, 1:15:49)
3.: Fehér Heléna (Fehérvárcsurgó, 1:17:17)

Terep Félmaraton

Férfiak:
1.: Berecz Lajos (Mezőtúr SSE, 1:15:01)
2.: Beda Szabolcs (Sashegyi Gepárdok, 1:21:23)
3.: Deli Gergely (Sashegyi Gepárdok, 1:21:25)

Nők:
1.: Kácser Zita (Békéscsabai AC, 1:28:43)
2.: Telepovszki Ágnes (Szolnok, 1:43:28)
3.: György Gabriella (TFSE, 1:43:59)