Rekordlétszámmal lezajlott az idei Telekom Vivicittá félmaraton

Mintha csak megköszönni szerette volna a lehetőséget, gyönyörű ajándékkal lepte meg a várost a 28. Telekom Vivicittá Városvédő Futás. A hosszú hosszú tél után a verseny elhozta a tavaszt, csodálatos, már-már nyárias időben vezényelhette a bemelegítést Béres Alexandra. A tavasz hagyományosan legvonzóbb szabadidős eseményére 15650 sportember nevezett, ez volt minden idők legnagyobb létszámú budapesti Vivicittája!

Az első táv a félmaraton volt (közel 3800-an neveztek, rekord a Vivicittá félmaratoni történetében!). Chris Mattheisen a Magyar Telekom Nyrt. elnök-vezérigazgatója valamint Béres Alexandra társaságában dr. Szentes Tamás, Budapest egészségügyi és szociális ügyekért felelős főpolgármester helyettese és Cseh László olimpiai ezüstérmes világ-és Európa-bajnok úszó lőtte el a rajtot, mely után 7 percet vett igénybe, míg a majd 4000 futó áthaladt a rajtzónán.

Az első beérkezők a kerekesszékes Bók László (Szigetszentmiklós, Powerstation SE) és a handbike-os Katona Ottó (Tát, Otroprolil) voltak. A kerekesszékkel versenyző nők között Takács Veronika (Keszthely Suhanj!) teljesítette a legrövidebb időn belül a félmaratont.

A félmaratonon a férfiaknál a volt válogatott Berecz Lajos (Mezőtúr SSE) szakította át elsőként a célszalagot, a nőknél Prokoppné Teveli Petra (Közös Sport Egyesület) győzött.

Berecz Lajos:
„1:10.26 az idő, nagyjából azonos azzal, mit amit terveztem. Bíztam az első helyben, különösen azután hogy a rajttól az élen álltam. A saját tempómat futottam, és ez úgy látszik erős volt a többieknek, nem tudták átvenni. Bár többet és minőségi módon tudnék edzéni, de a napi 10 órás munka, a család kevesebb edzésre nem ad lehetőséget. Ma a rutin és az évek segítettek. A sok hideg téli nap után váratlanul jött ez a jó idő, és a rakparton már-már bántó volt az erős napsütés. 6-7 éve nem futottam a Vivicittán, de természetesen nem bántam meg, hogy most újra eljöttem. Most indultam először félmaratonon a Vivicittán, emlékezetes marad. Mint ahogy az is az, ahogy hetedikes általános koromban futottam először ezen a versenyen, s majdnem a bokámig ért a mez, amit az iskolától kaptam. Remek hangolás volt ez a verseny a következő futásomra, május 1-jén Horvátországban indulok egy 18 km-es utcai versenyen”. 

Prokoppné Teveli Petra:
„Két kisfiam (2 és 4 éves) születése óta most első alkalommal álltam rajthoz. Korábban versenyszerűen futottam, ám az utóbbi években csak kedvtelésből teszem, és a plusz motivációt egy futókör vezetése jelenti. A picikre ezúttal a nagyszülők vigyáznak, ugyanis a férjem a 10 ezer méteresek mezőnyét erősíti. Ennyi év kihagyás után részint ismeretlenek voltak a rajtlistán a nevek, ezért óvatosan kezdtem. Az 1:30-as iramfutók mögé álltam be, és a fordulóig kivártam. Ennyi idő kellett ahhoz, hogy fel tudjam mérni az erőviszonyokat. 12-nél ritmust váltottam és 4 perc alá szorítottam a kilométereket, sikerült az előttem lévő lányokat beérni, és bár az utolsó ezren még volt egy támadás az első helyem ellen, sikerült visszavernem a riválisomat. Véleményem szerint ezúttal az döntött a javamra, hogy nem futottam el az elejét. Maratont négy éve nem futottam, de a mai siker talán elég lendületet adhat arra, hogy ősszel a SPAR-on rajthoz álljak.”

 

Az eredmények:
Férfiak:
1. Berecz Lajos – Mezőtúr SSE 1:10:26
2. Beda Szabolcs – ELTE-Sashegyi Geprád 1:14:00
3. Makár László – MAC-NS 1:14:16

Nők:
1. Prokoppné Teveli Petra – Közös Sport Egyesület 1:26:33
2. Ladányi Tímea – Óbudai Futókör 1:27:02
3. Egervölgyi Lilla – SZVSE 1:29:12

A félmaraton befutófilmjei elérhetők már a Spuri WEBTV megfelelő oldalán kisebb részekre bontva a teljes befutót. Érdemes nézegetni, sok szép, örömteli, vicces, esetleg könnyes célba érkezés látható a képeken. A képgaléria is elérhető már teljes pompájában, ahol mindenki megtalálhatja magáról kedvenc fotóját (amiből emléklapot is készíthet, ha akar).

 

Csak egy érdekességet még ide a végére: Ivácsics Zsolt egy bevásárlókocsival és egy árva gyerekkel futotta le a teljes távot. Zsolt a Területi Gyermekvédelmi Szolgálattal (Tegyesz) több éve dolgozik együtt azért, hogy szebbé varázsolja az árva gyerekek hétköznapjait. Az mno.hu szerint 2 óra 18 perc alatt futotta végig a félmaratont Iváncsics Zsolt a 60 kilogrammos bevásárlókocsival.

(Kép: futanet.hu, sporthirugynokseg.hu)