A szakaszos rajt mint a boldogság forrása

A szakaszos rajtot jól kitalálták. Eldördül a rajtpisztoly, hatalmas iramban megindul… az első pár sor. Aztán csend. A többiek várnak, hogy rájuk kerüljön a sor, előttük szervezők sora, lassan lépdesnek a rajtvonalhoz. Gyakorlatilag esélyük sincsen, hogy utolérjék a már futókat, tekintve, hogy az ő rajtidejük később lesz.  És aztán újra lövés, újra rajt, s még mindig maradtak emberek, akik nem indultak el. Mégis népszerű ez a fajta rajtoltatási forma.

Hogy miért, azt egyszerű kitalálni, nem is kell sokat gondolkodni. Ha ugyanis a tervezett célidőnek megfelelően zónákra osztjuk a mezőnyt indulás előtt (ahogyan azt számos világversenyen, köztük a BSI eseményein is) teszik, akkor eleve kiderül, hogy bizony az emberek 99 százaléka, vagy még több nem nyerni megy. Ha mégis, akkor elrajtol az első hullámmal. Az emberek túlnyomó többsége örömtől hajtva akar futni, az emberek túlnyomó többsége saját magát, a körülményeket akarja pusztán legyőzni, apró részcélok vezérlik. Van tervezett ideje, tempója, tudja, mennyit akar egyhuzamban futni, tudja, mikor akar 10 kilométerhez érni. Tudja, mikor tervez enni-inni.  És ezen részcélok elérésében segíti az akarata, illetve az, hogy jó esetben nem lökdösiki fel nálánál gyorsabb futók a háta mögül indulva, s nem kell a nála lassabbak sarkára lépve bukdácsolni.

 

Az időbeállók régen bevált dolgok, ezek továbbfejlesztése csak a szakaszos rajt. Segít, hogy ha jól választod meg a célodat, akkor tényleg ne akadályozzon azok elérésében más. Gyors vagy? Állj előre, elengedünk korán. Komótosabban mennél? Álljál hátrébb, ne kelljen kerülgetni. egyszerű ez. Csak légy tisztában avval, hogy mit akarsz és mit tudsz! És így könnyű lesz teljesítened a kitűzött célt.

 

Így persze könnyű nyerni, ahogy például a hétvégi ING Maraton és Félmaratonon indult az élmezőny Miamiban. Bár ki tudja? A chipes időmérésnek hála nettó időt nézhetnek mindenütt… nem lehet vidám az a néhány pillanat, mikor megtudja a célszalagot átszakító „győztes”, hogy egy „második vonal beli” nettó ideje jobb lett. De ilyen aligha fordul elő, hiszen mindenki tudja már a rajtvonalnál, hova álljon. Aki nem áll az élre a verseny előtt, közben már nehezen teszi meg. Viszont az élmezőnytől távol mindenki megtalálja a maga örömét.

 

Elindul az eleje…

 

…és akik nem hitték, hogy győznek, mégis boldogok.

 

A Maraton és félmaraton eredménye egyébként, hogy teljes legyen a kép:

ING Miami Maraton
Miami, Fl., Sunday, Jan. 27

Férfiak
1) Luis Rivero Gonzalez, Guatemala, 2:26:14,
2) David Tuwei, Coon Rapids, 2:28:15,
3) Tesfaye Girma Bekele, Fayetteville Ellicott City, 2:28:21,

Nők
1) Mariska Kramer, Drachten Friesland, 2:46:07,
2) Tezata Desaign Dengersa, Ellicott City, 2:48:43,
3) Kir Selert, Brooklyn, 2:57:31,

11. ING Miami Félmarathon

Férfiak
1) Robert Mbithi, Coon Rapids, 1:05:44,
2) Danilo Briceno, Caracas, 1:10:41
3) Leo Kormanik Ii, Northfield, 1:10:57

Nők
1) Risper Gesabwa, Marietta, 1:14:00,
2) Malika Mejdoub Camacho, Albuquerque, 1:14:14
3) Bertha Oliva Rivera, Sevilla Valle, 1:18:35