7 ok, amiért tavasszal érdemes elkezdeni a futást

A tavasz hivatalosan kitört! Itt az ideje a kerti munkának és a tavaszi nagytakarításnak. De mindenekelőtt itt az ideje, hogy elkezdjük, vagy újra kezdjük futási rutinunkat. ???‍♀️

 

Természetesen az edzés bármikor is tedd, fantasztikus, de van jó pár érv amellett, hogy a tavasz miért teszi a futást még élvezetesebbe, és miért könnyebb kitartani ilyenkor az edzéstervünk mellett.

 

Ennek okai a következők:

 

1️⃣ Csodás időjárás
Legyünk őszinték a nyár és a tél extrém hőmérsékletei képesek a futást nem túl komfortossá tenni, és habár az ősz szintén kellemes lehet, azért könnyen csípőssé válhat.
Attól függően, hogy hol élsz, a tavasz általában ideális: elég meleg ahhoz, hogy kicsábítson, de elegendően hűvös, így nem melegszel ki túlságosan. Leszámítva persze az áprilisi záporokat, az ég többnyire motiválóan napsütéses minden nap.

 

2️⃣ Extra buzdítás
A klassz időnek köszönhetően a tavasz az az évszak, amikor az utcák es az ösvények megtelnek futókkal, és ez nagyon jó hír az „újoncoknak”. Ha bármivel kapcsolatban aggodalmad támadna, mindig van egy barátságos arc, akitől könnyeden tanácsot kérhetsz például egy kút mellett, frissítés során vagy éppen nyújtás közben.
A futók nagyon barátságosak és segítőkészek, ha valamelyikük úgy látja, hogy valami gondod van, valószínű még azelőtt felajánlja a segítségét, hogy megkérnéd rá.

 

3️⃣ Fantasztikus atmoszféra
Virágzó fák és bokrok, zöldellő fű, napfény, csiripelő madarak, a frissen vágott fű illata… Fantasztikus élménnyé teszik a futásod!

 

4️⃣ Sok-sok fény
A napok egyre hosszabbak és növekszik a világos órák száma így még több lehetőség adódik az edzésre. A ,,nincs elég időm” és a sötétség a kifogások listájának csúcsán vannak, de tavasszal ezeket már többé nem használhatod fel. Szóval nincs más hátra, mint előre, és futásra fel!

 

5️⃣ Étel kavalkád
A jó idő mellett a tavasszal ugyanakkor eljön a könnyebb, frissebb ételek ideje is. Amíg a téli nehéz ételek megnehezítik, hogy feltápászkodjunk a kanapénk komfortos vackából, addig a tavasz ízletes salátáival és grillezett húsaival biztosítják a megfelelő energiát az edzéshez anélkül, hogy elnehezítenének.

 

6️⃣ Őszi célok
Ha teljesen kezdő vagy, akkor az első futóverseny gondolata ijesztő lehet. De ha tavasszal kezded a futást, akkor egy őszi verseny teljesen kivitelezhető. Rengeteg időt van, hogy a szervezeted alkalmazkodni tudjon a futáshoz, kiválaszd a megfelelő edzéstervet és teljesítsd jóval a verseny előtt. És ahogy a tavasz kiváló arra, hogy elkezdjük a futást, úgy az ősz pedig remek verseny szezon, hiszen a hőmérséklet hűvösebb, a rendezvények sora pedig véget nem érő.

 

7️⃣ Kimeríthetetlen lehetőségek
A hideg hónapokban a hó és fagy bizony korlátokat szab számunkra, hiszen bizonyos útvonalak nehezen megközelíthetővé (esetleg egyáltalán nem) vagy éppen nagyon veszélyessé válnak. De a tavasz eljövetelével, arra futhatsz, amerre a szíved diktálja. A lehetőségek tárháza végtelen, így éppen aktuális hangulatodnak megfelelően választhatod ki az útvonaladat.

 

Összeállította: Bernadett Noa Smith