Edzéstanácsok: tél és futás

Még nem késő. Fuss télen is! Hogyan? Szabó „Gebre” Gábor tanácsai segítenek.

Komoly, magára valamit is adó futó télen is fut. 10 évvel ezelőtt még, amikor ilyenkor kimentem a Margitszigetre pár kört lefutni alig 1-2 futót láttam csak; mára annyian kocognak, hogy számolni is felesleges. Nemcsak a futók száma növekszik, de azon futók száma is, akinek van elég bátorsága, hogy télen is kidugja az orrát a lakásból. Nekik szeretnék néhány jó tanácsot adni, amire érdemes odafigyelni. Főleg, ha még a téli futás nem rutinfeladat.

Energiatöbblet

A hideg levegőn végzett futóedzések során az anyagcserénk, a kalóriafogyasztásunk felpörög, így több zsírt égetünk el, mint egy kellemes napsütéses tavaszi napon. Testünk a belső egyensúlyi állapotát (homeosztázis) hideg időben csak nagy energiafelhasználás árán tudja megtartani, ezért minden mért érték, ami az egyensúly fenntartását szolgálja, növekszik az átlagoshoz viszonyítva. Aki tehát fogyni szeretne, vagy állóképességi edzéseket tervez, ideálisan ezt télen tegye, sokkal hatékonyabb lesz, mint az év más szakában. Ha nagyon kötözködni akarnék magammal, akkor mondhatnám, hogy egy meleg nyári kánikulai napon talán még jobban próbára tesszük testünket, de akkor közel sem tudunk olyan sokat edzeni, mint ilyenkor. Ezért lehet mégis igaz a fenti állításom…

Bemelegítés

Ha lehet még indulás előtt melegítsünk be, gimnasztika, ízületek átdörzsölése, ami egyébként melegebb időben akár el is maradhat, ilyenkor nagyon hasznos. Az elindulás van akinek könnyen megy, nekik általában minden perc számít, nem totojáznak hosszú perceket a rákészüléssel. Sajnos a többség olyan, mint én. Várjuk az ihletet a nagy kirohanásra (ezt lehet sokan nem is értik), hogy amikor már minden lényegtelen apróságot ötödször is elrendeztünk, végre megnyugodva hagyhassuk el a lakást. Indulás előtt igyunk egy kis lélekmelegítőt (forró tea, csoki, capuccino), de sok koffein ne legyen benne, mert a WC elintézése ilyen hidegben enyhén szólva is macerás. Főleg hölgyeknek. Tuti tipp még, hogy futócuccunkat pár percre az otthoni fűtőtest közelébe rakva, nagyon kellemessé varázsolhatjuk a legkritikusabb első perceket a kinti hidegben.

Odakint

Az öltözködés kardinális kérdés. Főleg azoknál, akik izzadékonyak, akiknek az ízületeikkel volt már probléma. Az ízületek a test leghidegebb pontjai, ezáltal a legsérülékenyebbek. Mindig tartsuk melegen őket! Ugyanígy a télen is gatyára leizzadó sporttársaknál a technikai anyagok használata és a réteges öltözködés fontos! Sapka, kesztyű, nyakravaló használata egy széldzsekivel kiegészítve, ami a metsző menetszelet nem engedi be, lehet a kulcsa a megfázás-mentes téli futásoknak. Vékony csősállal vagy hasonló nyakravalóval, amit a száj elé húzunk, a hideg levegőt egy picit lehet melegíteni a torokfájásra hajlamos futóknak.
Ha hidegben kevesebb felső ruházattal, de kesztyűben és sapkában futunk, melegebb marad a test, mintha ezek nélkül, de több pulcsiban tesszük ugyanezt. A kezek, a nyak és a fej védelme azért fontos, mert „kilógnak” a törzsből, emiatt jobban ki vannak téve a lehűlésnek. Ezen túlmenően remek hőszabályozási lehetőséget is adnak, hiszen elég levenni a kesztyűt, ha melegünk van, és visszavenni, ha fázunk. 10fok felett általában elég egy vékony hosszú ujjú futó felső és egy szintén hosszú leggings. Ha ennél hidegebb van, jöhetnek a rétegek, de ne felejtsük, hogy télen lehet a legkönnyebben túlöltözni. Sokan hajlamosak abba a hibába esni, hogy megpróbálják testüket a külvilágtól hermetikusan lezárni a futás idejére. Ez egyrészt hiábavaló szélmalomharc, másrészt, ha sikerülne is, egyáltalán nem üdvözítő megoldás egy meleg dunsztban megerőltető mozgást végezni.

Nyújtás

Ha befejeztük a futást, ne álljunk le a hidegben! Minden további hadműveletet bent végezzünk, lehetőleg a nedves átizzadt cuccoktól már megszabadulva. Pótoljuk az izzadsággal eltávozott sókat és folyadékmennyiséget izotóniás itallal, majd röviddel ezután némi fehérje turmix is mehet. Akik fogyókúráznak, azoknak ez utóbbi különösen fontos lehet, hiszen így a megfelelő izomépülés akkor is biztosított, ha a táplálkozási tervben minimális mennyiségű vacsora szerepel csak.

TÉLI EDZÉSTANÁCSOK

Rátérünk arra a témára, ami a legfontosabb, ami miatt általában egy kezdő futó a kezébe veszi a Spuri Futómagazint. Jöjjenek az edzéstanácsok, amelynek taglalásakor sokszor nagyon is közismert dolgokról lesz szó, de a cél most inkább egy jól sikerült összegzést adni a téli teendőkről.

Kezdjük az alapoktól…

Rendszerint decembertől a futások az ún. alapozás jegyében zajlanak. Ebben az időszakban a legfontosabb cél a keringési rendszerünk fejlesztése, amit rengeteg aerob, alacsony intenzitású futással tudunk elérni. Sajnos el kell fogadni, hogy az időjárás nagyban meghatározza, hogy mit és mennyit tudunk edzeni. Ilyenkor hiba ragaszkodni egy előre megírt edzéstervhez, rossz idő esetén ne sajnáljuk elhalasztani az erősebb futásainkat 1-2 nappal. Helyette fussunk könnyen, vagy akár közepes intenzitáson lendületesen, amivel át tudjuk vészelni a legrosszabb periódusokat. Ha pedig végleg szánkópálya lesz az egész környék, akkor érdemes néha futópadra bemenni, bár ennek én nem vagyok híve.
Alapozáskor próbáljunk arra törekedni, hogy a saját szintünkhöz képest minél többet fussunk! Ez történhet egészen könnyű iramban is, az a lényeg, hogy növeljük a kilométerszámot. Az iram számolgatásának itt most nincs jelentősége. Fokozatosan növeljük a futóadagot, de azért néha térjünk vissza (2-3 hetenként) a kiindulási mennyiséghez pihenésképpen. Ez mentálisan is sokat segít.
A hétvégi hosszú futásainkat szép erdős környezetben, futótársakkal végezzük. Fussunk olyan tempóban, ami még megengedi a beszélgetést, innen tudhatjuk, hogy megfelelő az iram. Annyit és úgy fussunk, ahogy a kedvünk és a terep diktálja, ne tervezzük agyon a futásunkat. Ha jön egy kellemesnek ígérkező leejtő, akkor húzzunk bele nyugodtan, ha viszont szembe jön velünk egy emelkedő, ne restelljünk belesétálni!

Lendületesek és gyors 100 m-ek

Egy héten egyszer még ebben a nyugis időszakban is jót tesz, ha egy 5-15 km-es lendületes futás szerepel a programunkban. Lehetőleg a versenyiramunknál lényegesebben lassabban fussuk az első hetekben ezeket a lendületes tempókat. Amikor már egy iram nagyon lazán megy, lehet 5-10 mp-cel emelni a tempón. Ha van pulzusmérésre lehetőségünk, érdemes megpróbálni egy fix pulzusra ráállni, amely intenzitáson még biztosan végig megy a futás könnyedén. Majd hétről hétre ezeken a lendületes tempófutásokon figyelemmel kísérni a fejlődést, ahogy az alapozás hatására ugyanaz a pulzus egyre jobb futótempót eredményez.
Amikor már mindenképp szeretnénk valami intenzívebbet is futni, akkor egy 100-120 méteres hótól letakarított, futásra alkalmas útszakaszt keressünk. Vagy csináljunk magunknak egy ilyet!
Ezen 20-30 db könnyű gyorsat javaslok rövid 15-20 mp-es pihenőkkel, de vigyázzunk, nehogy túl gyorsan végezzük az edzést: könnyen sérülés lehet a vége egy hirtelen, előzmény nélküli gyors futásnak! 80%-os intenzitás megfelelő lehet. Az ilyen edzés apró anaerob részekből áll össze, de komoly acidózis mégsem jelentkezik, hiszen a köztes pihenők ezt lehetetlenné teszik. Természetesen a fentiek azokra a futókra vonatkoznak, akik szeretnének kicsit fejlődni, gyorsabbnak lenni a következő idényben. Sokan azonban egyszerűen a futás, a mozgás szeretete miatt, az egészségükért, lelki békéjük megőrzéséért futnak. Nekik természetesen nem kötelező gyors futásokat beiktatni.


Ne próbáljunk sokat és gyorsan futni!

A teljesítmény hajszolás ritkán hoz eredményt, próbáljunk higgadt, tiszta fejjel, átgondoltan edzeni. Éves periódusokban (ún. makrociklusokban) kell gondolkodni, és tudomásul kell venni, hogy nem lehet mindig mindenfélét edzeni. Elit atlétákon kívül senkinek sincs szüksége télen komolyabb gyorsasági edzésmunkára; ne zavarjuk össze szervezetünket az alapozási időszakban anaerob jellegű résztávos edzésekkel. Még a kisebb versenyeket is lazábbra próbáljuk megfutni, ellenkező esetben kockáztatjuk az egész alapozás célját, hogy a következő szezonban egy hatékonyabb keringéssel felvértezve, jobb eredményeket érhessünk el.

Motiváció a hosszú téli hónapokban

A hosszú téli időszak, a rövid nappalok nincsenek jó hatással motivációs szintünkre. Néha azt érezhetjük, hogy ha kihagyok pár edzést, annak semmilyen komoly következménye nem lesz. Aztán a következő héten fontos program jön közbe, jönnek az ünnepek… a végén azt vesszük észre, hogy már egy hónapja alig mozogtunk valamit!
Próbáljunk meg társakkal futni, beszéljünk meg előre időpontokat, amikor közös edzések segítségével könnyebben rávehetjük magunkat bármilyen rossz időben való edzésre.
Minden hétvégén rengeteg futóverseny és teljesítménytúra várja a mozogni vágyókat. Használjuk ki ezt a lehetőséget is, ezek nem csak sport programok, de kiváló időtöltés lehet az egész család számára. A rövid távú célok talán még jobban motiválhatnak edzésre, mint egy távoli nagy verseny gondolata. Egy biztos: rendkívül nehéz végigcsinálni egy tréningprogramot, ha nem tűzünk ki magunk elé valamiféle célt.

Keresztedzések

Futópad: a leggyakoribb alternatíva, ami eszünkbe szokott jutni télen. Mivel a futógép futófelülete folyamatos mozgásban van, eltérő a leérkezés és elrugaszkodás fázisa, ráadásul jóval puhább, az erőt jobban elnyeli a szalag anyaga, mint a rekortán vagy mint az aszfalt. Mindezek azt eredményezik, hogy a normálisnál hosszabb ideig tartózkodik a lábunk a talajon (a szalagon), és így izomzatilag is más terhelést kapunk.
Ha nagyon rákapunk a futópados futásra, tavasszal meglepetés érhet minket, mert a fenti eltérések miatt hetekig szoktathatjuk magunkat majd a „rendes” futáshoz, a szokásos izomláz keretében. Ezen kívül a futógépen minimum kétszer lassabban telik az idő, aki 20 percnél többet kibír rajta, annak minden tiszteletem.
De azért vannak pozitív oldalai is a futópados edzésnek. Nem lehet megfázni, jó zenéket és filmeket is lehet közben nézni, ahol erre van mód.
Szobakerékpár, spinning vagy görgőzés: Bár szintén egy igen monoton sportág, de mégis remek kiegészítése lehet a téli futóedzéseknek heti 1-2 tekerés. Az intenzitást pulzusmérővel lőhetjük be legkönnyebben, de itt is főleg könnyű és lendületes iram javallt. Ha valami intenzívebbre vágyunk, max. 20-30 mp-es belepörgetéseket csináljunk, inkább csak unaloműzőnek. Kerüljük a comb besavasodását!
Súlyzózás, erősítés: Lehetőleg szakember útmutatásai alapján végezzük, koncentrálva a futásnál igénybevett – és egyébként méltatlanul elhanyagolt – törzsizomzatra. Egyéb területeket is erősíthetünk, azonban vigyázzunk, hogy nehogy túl sok futásnál „felesleges” izmot pakoljunk magunkra, ezeket cipelni, vérrel ellátni is tudni kell majd!

Összegezve a téli tudnivalók:

A futásnak is megvan a saját évszakokhoz köthető ritmusa. Télen az alacsony hőmérséklet és a meleg ruházat lassabb haladásra kényszerít minket. Ez a kilométer gyűjtés időszaka, ahol nem a minőség hanem a mennyiség számít. Ne próbáljunk száguldozni (különösen csúszós talajon tartózkodjunk ettől).
Mivel télen valószínűbb, hogy rossz látási körülmények között illetve sötétben kényszerülünk futni, ruházatunkon mindig legyen fényvisszaverő felület.
Bemelegítő gimnasztika és hosszabb bemelegítő futás elengedhetetlen, ha valami lendületesebb edzésre készülünk, mivel a hideg miatt lassabban melegszik be az izomzatunk.
Ha több rétegben halmozzuk magunkra a ruhát, akkor később még lehet módosítani egy-két ruhadarab levételével.
5 perc futás után, ha még mindig nagyon fázunk, biztosan alulöltöztünk. Ha van rá mód, kanyarodjunk vissza, és gyorsan vegyünk fel valamit!
A szél- és vízálló anorák hidegben is jó szolgálatot tesz: külső rétegként megakadályozza, hogy átfújjon rajtunk a menetszél. Szeles, hideg időben én mindig felveszem.
Ha nagyon cudar az idő, kenjük be arcunkat zsíros krémmel, ami megvédi a kiszáradástól, szemünket pedig védjük szemüveggel, sokszor a porhó apró kristályai kellemetlenül szurkálhatnak!
Fontos tartozék a sapka, rengeteg hőt vesztünk, ha nincs rajtunk. De ugyanilyen fontos a vastag zokni és kesztyű is. Ezekkel jól tudjuk „finom hangolni” a futás közbeni hőérzetünket.
Érzékeny torkúak sálat kössenek nemcsak a nyakukra, de a szájuk elé is. Így belélegzéskor nem kapják telibe a hideg levegőt a felső légutak. Segíthet a problémán egy bögre forró tea elfogyasztása edzés előtt és után.
Futás befejeztével azonnal le kell venni az izzadt, nedves öltözetet és gyorsan szárazra cserélni, bár a szervezetnek olyan hő tartaléka van egy kiadós edzés után, hogy ritka a megfázás. Nekem eddig 20 év alatt egyszer sem sikerült.
Lehetőleg rögtön futás után 10-20 perc nyújtás, amit a tiszta edzésidőbe kalkuláljunk bele! A nyújtás kiváló alkalom, hogy pótoljuk a kiizzadt, ill. a kilégzések útján eltávozott vizet és ásványi sókat. Rögtön futás után izotóniás italt, kicsit később valamilyen regeneráló, magas aminosav tartalmú italt (pl. banánturmix) fogyasszunk.
Élvezzük ki a telet, a hóban futást, az embert próbáló körülményeket. Sokszor előfordul, hogy hóemberré változunk egy téli edzés alatt, vagy akár kopogóssá fagy az ónos eső a ruhánkon… ezek jó kalandok és szép emlékek, amiért megéri télen is kibátorkodni a szabadba!
Futásra fel, jó edzéseket!

Szabó „Gebre” Gábor