A futás és az ízületek

A futás megterheli az ízületeket is. A futók 40-70%-ánál előfordulnak a csont és izomrendszert érő sérülések. A sérülések legtöbbje a túlzott igénybevételnek köszönhető. Általában heti 60-70 km lefutása felett növekszik meg a sérülések kockázata. A magas intenzitású mozgás (pl. a futás), ha legalább heti háromszor egy órát végezzük, megnöveli a térdfájdalom és porckopás kockázatát.

A futásnál az ízületek és a csontok terhelése leginkább a futás jellegéből adódik. Futás közben a láb ízületei komoly terhelésnek vannak kitéve, köszönhetően a kemény felületű járdáknak, a helytelen cipőnek, illetve a rossz futástechnikának.

Kis mértékben számít ugyan, hogy hol futunk, de az ízületekre nehezedő terhelést elsősorban a test súlyából adódó energia adja. Futás közben egy-egy lábra érkezéskor a térdízület a test súlyának átlagosan nyolcszorosának megfelelő ütközést visel el. Minél hosszabb a láb levegőben töltött ideje (azaz minél nagyobbak a lépések), annál nagyobb ez a becsapódási energia. Természetesen igaz az, hogy az abszolút merev beton a rugalmatlansága miatt ebből jóval kevesebbet nyel el, mint mondjuk egy rugalmasabb futáshoz tervezett gumiszőnyeg vagy egy futópad, ám a láb leérkezésekor az ütközési energia nagy részét mindenképp az ízületek nyelik majd el.

Hogy megóvjuk ízületeinket a károsodástól, először is mindig tartsuk be a fizikai terheléseknél a fokozatosságot. Rendszeres edzéssel, kis lépésekben történő terhelés növelésével igyekezzünk elérni a kívánt sportteljesítményt. Tanácsos előbb úszni és kerékpározni, illetve nyújtó és lazító tornával kíméletesen felkészíteni az izmokat és ízületeket a nagyobb munkára.
Fontos, hogy sose feledkezzünk meg az ízületek alapos bemelegítéséről az edzés elején. Akinek már volt vagy van ilyen jellegű problémája, az adott területet óvatosan, de alaposan melegítse be. Az ízületet nem kell nyújtani, de az azt mozgató izmokat igen! Az izmok megfelelő nyújtása során a szalagok is nyúlnak valamennyit (épp annyit, ami elegendő). A túl laza szalagok ránduláshoz, ficamhoz vezethetnek.

Lényeges, hogy a futáshoz mindenképpen olyan cipőt válasszunk, mely a sarok, a láb és a lábboltozatunk számára a legkényelmesebb és leginkább védő hatást gyakorolja. Ugyanakkor a cipő legyen kellően hajlékony is. Futás számára olyan cipőt kell választanunk a megfelelő stabilitás biztosításához, melyeknél a sarokrész szélesebb, mivel futásnál gyakran a sarkunkra érkezünk, ami terhelést jelent az ízületeknek.

Érdemes tudnunk, hogy a cipők 600-900 km-t követően elvesztik rugalmasságukat és ütődéselnyelő képességüket. Ne feledjük, hogy olcsóbb idejében lecserélni a futócipőt, mint heteken keresztül orvoshoz járni az elhasznált cipő okozta sérüléseinkkel.

És ami még nagyon fontos, hogy ne vegyük félvállról a figyelmeztető jeleket, mert a fájdalom jelzi, hogy valami nincs rendben a szervezetünkkel.

doktor24orvosszakértő