Első félmaratonom története – Szabó Éva

Soha nem sportoltam, a futás eszembe sem jutott. Otthon néha hullahoppoztam, néha volt egy-egy fellángolás a szobabicikli iránt, de ennyi… Aztán tavaly, 43 évesen elkezdtem futni a Burger King® Brutálfutás kedvéért. Ezt is csak azért, mert pár barát benevezett rá, aztán hirtelen felindulásból én is beneveztem.. Persze mindenki hitetlenkedett, hogy „Tee? Te akarsz menni a Brutálra? Na neee, ezt senki nem hiszi el!”

Hát érthető volt a csodálkozásuk. Én, aki az irodában is a gurulós székkel közlekedetem, ha nem volt muszáj, két felesleges lépést nem tettem, megyek Brutálfutni.

Tehát elkezdtem futni. Szenvedtem, elő futásomnál négy percig bírtam, azt hittem, összeesek. De menten, csináltam, bár elég komolytalanul, végül mégiscsak eljutottam 5-6 km-ig.

De a Brutálfutás után abbamaradtak a futások, elmúlt a nyár, ősz, tél, és én semmit nem futottam. Aztán idén március végén újra elkezdtem, megint a Brutálra készülve. De most más volt… Élveztem a futást, kezdtem megszeretni. Közben beneveztem a májusi Coca-Cola Testébresztő Női Futógála 10 kilométerére. A verseny előtt nagyon izgultam, korábban még soha nem futottam 10-et. Fogalmam sem volt mire vállalkozom, úgy éreztem, mint aki fejjel megy a falnak. De akkor eldöntöttem, ha sikerül, akkor benevezek a szeptemberi félmaratonra, lesz négy hónapom, hogy felkészüljek rá!

első fm-Szabó Éva

Sikerült a 10 km, tehát beneveztem a Wizz Air Budapest Félmaratonra, és ettől kezdve ebből állt a nyaram. Futottam este, futottam reggel. Ha kellett, a kánikula miatt hajnali 4-kor keltem, 5 után már kint voltam futni. Néha szenvedtem, volt mikor majdnem feladtam. Szép lassan elkezdtem a távot növelni, 12, 14, 18, majd 20 km… Ennyi volt a legtöbb, amit edzésen futottam, És akkor tudtam, meglesz a félmaraton is majd.

Közben sokat tudtam gondolkodni, élveztem hogy egyedül vagyok, elmerülhetek a gondolataimban. A futás nekem jó kikapcsolódás. És arra is rájöttem, hogy kitartással sok mindent el lehet érni, hogy persze kell az edzés, a jó erőnlét, állóképesség, de közben nagyon sok minden fejben dől el. Ha fejben ott vagy, sok mindenre képes vagy…

Egy volt a célom, hogy bármilyen idővel is, de végigcsináljam, ne vegyen fel a záróbusz. Végül saját meglepetésemre is, jobb időt futottam a vártnál, 2:14-el értem  célba!

Jaa, és most már nem hagyom abba… szeretek futni, ez már megmarad nekem!