Rekordkísérlet a 29. Wizz Air Budapest Félmaratonon és a Ligetkörön!

…avagy  hol gyűlik össze a legtöbb babakocsis futó?

 

Egyre népszerűbb – szerencsére – az a felfogás, hogy gyermekvállalás után sem kell abbahagyni kedvenc sportodat. Nem kell elhagyni magadat, és főképpen nem szükséges választani olykor a sport és a családi együttlét között. Talán a legjobb példa erre, amikor apa és anya együtt fut, és közben tolnak egy babakocsiban egy mosolygó porontyot… Nos, a Ligetkörön ezeken az alapokon elindulva történik majd egy szenzációs rekordkísérlet.

Két dologról van tehát szó: az egyik a babakocsival, a babával együtt való futás egyre erősödő mozgalma, a másik pedig egy kvázi érdekesség: a szeptemberi magyarországi Guinness rekordkísérlet – nem is egy, hanem több. De kezdjük az elején akkor!

Fuss babakocsival! – a mozgalom

A mozgalom Nyári Zsolt és Nyári Fruzsina fejéből pattant ki (ők egyébként a BSI babakocsis futónagykövetei is egyben), akik úgy találták, ideje szélesebb körben terjeszteni azt, hogy babával futni jó. Létrehoztak egy honlapot és egy facebook oldalt ahol időről időre hírt adnak arról, éppen mi történt a babakocsis futás háza táján, biztatnak mindenkit, hogy lépjen be a babakocsis futók egyre népesebb csoportjába a közösségi oldalon. Közös bemelegítéseket végeznek, együtt edzenek, tapasztalatokat cserélnek és sztorizgatnak, tehát nem tétlenkednek. Meggyőzik a fiatal anyukákat, hogy Nem kell otthon gubbasztani azért mert gyermek született, vonják csak be őt is nyugodtan, és fussanak babakocsival!

Hogy képet kapj, miről is van szó, nézd csak meg ezt a kis filmet, amit a minap küldtek nekünk! Mindenki élvezi, amit csinál, sugárzik a filmecske a boldogságtól!

Ez már önmagában is csodálatos és tiszteletre méltó, azonban ők nem elégednek meg annyival, hogy egy klub, egy mozgalom a sok közül az övék – persze, hogy nem, hiszen épp ez a lényeg, hogy ők ugyanaz az örökké életvidám, mosolygós emberek, akik voltak régen, s tettrekészségük, életörömük csak nőtt avval, hogy egy új családtag is osztozhat a mókában.

Rekordkísérlet a Ligetkörön és a 29. Wizz Air Budapest Félmaratonon!

Kitalálták hát, hogy magyarországi Guinness rekordokat fognak felállítani, méghozzá babakocsival! És itt jövünk képbe mi, a BSI, ugyanis, bár eddig is láthattunk gyerekkocsit toló futó anyukát vagy apukát eseményeinken, de ők a 29. Wizz Air Budapest Félmaratonra, illetve a Ligetkörre időzítették a nagy dobást: megpróbálják elérni, hogy az övék legyen a „legtöbb babakocsit toló futó egy eseményen” kategória csúcsa.

És innentől elszabadulhatnak az ötletek, nem kell spéci „futó” babakocsi, jó lesz anyukáink mély, fekvő kocsija is, ha bírja a strapát, sőt! Ha gondolod, lehet kicsi, nagy, ikerkocsi – ha biztonságosan lehet vele kocogni, akkor jó…  mindegy, csak legyen a Ligetkörön minél több babakocsis futó!

Gyere tehát te is, ha van kedved és babád, kedvet csinálunk mi is hozzá, ha nincs… a cél a részvétel!

A táv alig több 3 kilométernél, nem verseny, tehát van mód vigyázni egymás lábára és kerekére. Ennek ellenére természetesen a félmaratoni távon is lesz gyermekkocsi, csak ott már módjával. A lényeg most a ligetkörös móka – erről a későbbiekben még hírt adunk! És akkor, hogy ne csak örüljünk, hanem okuljunk is, álljon itt egy kis gyakorlatias, útmutató jellegű rész is az efféle futás „mithogyan”-járól!

A babakocsis futás fortélyai

Háromkerekű babakocsival futni, pláne, ha gyerek is van benne, nem könnyű. Négykerekűvel meg… Külön sportágnak számít. Nem elég ugyanis tolni a kocsit (avagy futás közben abba kapaszkodni, mondván, hogy így könnyebb futni), a benne ülő utasra is figyelni kell. Egy kisgyermekes anyukának egy sima babasétáltatásra való felkészülés is komoly napi feladat, hát még akkor, ha nemcsak sétálni, hanem futni is fognak…

Készülj fel

Fontos a jó időzítés. Érdemes mindig ugyanabban az időpontban futni menni a babával, így a kicsi is tudni fogja, hogy mikor készüljön fel a menetszélre. Bár a legtöbb esetben nem kell megállni megetetni a kicsit, nem árt minden eshetőségre felkészülni, pl. teát vinni cumisüvegben, meg egy kis kiflit vagy más rágcsálnivalót. Az időjárásnak megfelelő öltöztetés mellett jól jöhet még plusz takaró, sapka, esetleg kesztyű. Gondolj arra, hogy amíg te jól kiizzadsz futás közben, addig az utasod talán fázik. Ne felejtsd otthon a kedvenc játékát sem, amit legjobb a babakocsihoz rögzíteni, így nem tudja kidobálni.

Szórakoztass

A legtöbb baba élvezi a száguldást, vannak, akik rögtön elalszanak, mások szinte szünet nélkül nevetnek, vagy gagyognak. Tartsd fenn az utasod érdeklődését, beszélgess vele. Eleinte ne tervezz 20-30 percnél hosszabb kiruccanást, később, amikor már mindketten hozzászoktatok, lehet növelni az időtartamot, de a legjobb esetben se tartson 1 óránál tovább. Ezt még a legedzettebb gyerkőc is nehezen bírja ki. Légy rugalmas. Ha látod, hogy a babának már nem olyan mulatságos a dolog, inkább sebtiben tervezd át az útvonalat és az edzésedet. A lényeg, hogy mindketten élvezzétek a mozgást.

Figyelj a biztonságra

Ha már nem vagy kezdő, akkor se száguldozz a babakocsival – a keményebb edzéseket tartogasd akkorra, amikor egyedül futsz. Egyrészt azért, mert a babakocsi tolása közben nem pontosan ugyanazok az izmok dolgoznak, másrészt, mert nagyobb sebességnél már nem lehet annyira odafigyelni az úton lévő kátyúkra és egyéb veszélyes dolgokra. A biztonság érdekében soha ne engedd ki a kezeid közül a kocsit, vagy ha mégis, akkor kösd magadhoz a járművet. Egyes babakocsikon külön található ilyen biztonsági „póráz”.