Csúcs: 7305 egyéni célba érkező a 28. Nike Budapest Félmaratonon!

A férfi versenyben féltávnál Koszár Zsolt gondoskodott arról, hogy ne csak külföldi fusson az élen. Igaz csak a 11. kilométernél érezhette azt az érzést, hogy a felvezető motoroson kívül senki sem jár előtte. Akkor azonban átvette az irányítást a 32 éves kenyai Henry Kemboi dés elsőként szakította át a célszalagot. Kemboinak komoly támadásokat kellett visszavernie, a veszprémi Kovács Tamás végül csak 16 mp-el marat le tőle, további két másodperccel verve a harmadik helyen beérkező svájci Lehmannt. Kovács Tamás az országos bajnoki címmel vigasztalódhatott, hisz a 28. Nike Budapest Félmaraton egyben magyar bajnokság is. A címvédő Józsa Gábor a magyar bajnoki sorrendben a 4. helyen zárta a versenyt.


A női versenyben az ötödször is győztes Papp Krisztina (UTE) végig a kezében tartotta a versenyt és rajt-cél győzelmet aratott. Klubtársa, Erdélyi Zsófia idén komolyabb versenyre késztette, mint tavaly, de végül másfél perces hátrányban maradt Papp-al szemben.

Kovács Tamás; férfi győztes
Negyedik alkalommal álltam rajthoz a Nike Félmaratonon, ezen a pályán a legjobb eredményemet értem ma el. Igaz, a 21 kilométeren az egyéni csúcsom 63:53. A rajt előtt azt terveztem el, hogy az első 15 kilométeren még nem robbantok, megvárom, miképp alakul a mezőny, és akkor már látni fogom mennyi van a mai napban. Meglepett, hogy egy komolyabb boly alakult ki az elején: 8-9-en léptünk el a mezőnytől, majd a kenyai srác leszakított minket. Elsősorban a magyar bajnokságra koncentráltam, nem tudtam mennyi erő van Henry Kemboiban. 13-20 km között nagyon nehéz volt, több alkalommal is leszakadtam, sok energiát vett ki belőlem a felzárkózás. A végére mégis össze tudtam kapni magam. Idén meg akartam mutatni a többieknek, hogy még nem kell leírni engem.

Papp Krisztina; női győztes
Ötödik magyar bajnoki címem, és határozottan állíthatom, ezért az aranyéremért kellett a legnagyobbat küzdenem. Erdélyi Zsófi nagyon megfuttatott, meglepett a teljesítménye. Szerencsére a tavalyinál is több néző volt ma velünk. Szükség is van a folyamatos buzdításukra, mert a Nike egy nehéz pálya. A 11. és a 16. kilométernél már voltak kisebb hullámvölgyeim, de az utolsó kétezren már nagyon éreztem a pocakom, a rosszul lét kerülgetett. A folyadék adagolása nem volt sikeres, ezen még dolgoznunk kell, remélem, a jövőben ezen még tudunk javítani!

28. Nike Budapest Félmaraton
Férfiak
1. Henry Kemboi (Kenya), Benedek-Team 1:05.51
2. Kovács Tamás (VEDAC) 1:06.07
3. Adriann Lehmann (Svájc) 1:06.09

Nők
1. Papp Krisztina (UTE) 1:12.31
2. Erdélyi Zsófia (UTE) 1:14.01
3. Gladys Jepkurui Biwott (Kenya)
1:15.03
Magyar Köztársaság Félmaratoni Országos bajnoksága
Férfiak
1. Kovács Tamás (VEDAC) 1:06.07
2. Kovács Ádám (MVSI) 1:06.11
3. Koszár Zsolt(Synergy Fitness Szentgotthárd) 1:06.13
Nők
1. Papp Krisztina (UTE) 1:12.31
2. Erdélyi Zsófia (UTE) 1:14.01
3. Juhász-Staicu Simona (Mogyoródi KSK) 1:16.51