Félmaratoni történet: Gyuricza Balázs – Első félmaratonom története

Futni már régóta futottam, de teljesen rendszertelenül, körülbelül havonta egyszer lementem futni 5-6 km-t kiegészítésként egyéb sportok mellé, viszont a hosszútávfutás gondolata mindig is ott motoszkált valahol a fejemben. Mai napig álmom, hogy lefutok egy maratont, amit 2012-ben reményeim szerint meg is fogok valósítani.

De térjünk vissza a szeptember 4-i Nike Félmaratonra. Idén júniusban költöztem a Margitszigethez közel, így kapva a lehetőségen elhatároztam, hogy elkezdek megint futni, ha már ilyen közel lakok a szigethez. Először elmentem venni egy normális futócipőt, a lábam biztonsága érdekében egy szombati délelőttön, majd aznap délután már el is mentem a szigetre futni egy kört, ami elsőre elég lassúra, körülbelül 30 percre sikeredett. Utána heti 2-3 alkalommal futottam vagy reggel munka előtt vagy este.

Július közepén épp egy cikket olvastam, amiben két ember az első ironman élményeiről mesélt, a cikk elolvasása után kialakult bennem az elhatározás, hogy idén lefutok egy félmaratont, fel is mentem a futanet.hu oldalra és kinéztem magamnak a Nike Félmaratont, majd jelentkeztem is rá. Felkészülésem során nem követtem semmilyen edzéstervet, általában az érzéseimre hagyatkoztam, hétközben 2 alkalommal igyekeztem futni 1 szigetkört, rekordom 24 perc volt. Hosszabb futást összesen két alkalommal iktattam be edzéseimbe, ami két szigetkört jelentett esetemben. A futás mellett úszni is eljártam 1-2 alkalommal hetente, hogy javítsam az állóképességemet.

Majd eljött az a bizonyos nap, felkészülésem nem mondható tökéletesnek, de bíztam magamban, valamint, hogy az egyéb sportokban eltöltött évek segítségemre lesznek. 2 óra körüli időt szerettem volna elérni elsőre, így beálltam a 2 órás iramfutó mögé, majd eldördült a rajtpisztoly. Az első 6-7 km gond nélkül ment, előzgettem, nagyon jól éreztem magam, majd a budai rakparton eljött az első holtpontom, de folytattam a futást. Amikor elértem a 10 km-es táblát, meglepődtem, hogy még mindig bírom, így újult lendülettel folytattam és folyamatosan növeltem az iramot, a Parlament után kezdetem igazán tempósan futni, és a hajrámat a Dózsa György úton kezdetem el.

Életem első félmaratonját 1.48 perc alatt sikerült teljesítenem ami nagy örömmel töltött el, és motivált, hogy folytassam a futást. Következő versenyem a novemberi félmaraton lesz Siófokon, ahol szeretnék 1.45 körül befutni. A futás most már még egy a hobbyaim, szenvedélyeim között, az életem részévé vált.

Akik most kezdenek el futni azokat csak bátorítani szeretném, kezdjenek el lejárni futni, bízzanak magukban, bárkinek sikerülhet, csak elszántság kell hozzá.

Ezúton szeretnék köszönetet mondani a futanet.hu csapatának a hasznos tippekért, valamint a verseny szervezőinek a profi lebonyolításért.