Miért alapozunk?

Az alapozás nehéz, de fontos műfaja a futásnak: a jól sikerült alapozó felkészülés segítségével az egész szezonra megalapozhatjuk formánkat, és a későbbi edzésmunkánkat tudjuk mire építeni. Hiszen a nevében is benne van: alapozás, tehát lerakjuk azokat az alapokat, melyekre a későbbiekben építkezni tudunk.

Az alapozás egyik pillére, hogy a testünket és a lelkünket újra hozzászoktassuk az edzéshez, testileg és lelkileg is felkészüljünk a következő szezonra. Az alapozás elsősorban az állóképesség fejlesztése, illetve a szervezet hozzászoktatása a terheléshez. Ekkor beindul a szervezetben a szív-, és érrendszeri, a keringési, a légzési, az izomzati, az ín-, a szalag-, és az ízületi rendszer alkalmazkodása.
Az alapozás megkezdése előtt mindenki kitűz magának egy új célt, például hogy lefutja élete első 10 kilométerét / félmaratonját / maratonját, vagy megjavítja a távon eddig elért legjobb eredményét – és a felkészülés során végig ez a cél lebeg a szeme előtt. Természetesen mindig vannak hullámvölgyek az alapozás során, de ha megfelelő akaraterővel és elszántsággal készülünk és edzünk, biztosan sikerülni fog!

Télen is futunk!
Az időjárás nagyban képes befolyásolni a futóteljesítményünket. Mivel az alapozást télen végezzük, jó, ha felkészülünk az időjárás esetleges viszontagságaira, hogy például a szakadó hóesés ellenére is kimerészkedjünk a futópályára, és a hideg se vegye el a kedvünket az edzéstől – a frissen esett porhóban egyébként nagyon jó futni! Ha nagyon hidegben futunk, fennáll az a veszély, hogy a testhőmérsékletünk lecsökken. Ha 35 Celsius fok alá esik a testhőmérséklet, romlanak a mentális képességek, és csökken a vérnyomás. 33 Celsius fok alatt mentális tudatzavar lép fel, a végtagok izmai pedig megmerevednek. Megfelelő öltözködés segítségével ezek a problémák könnyen megelőzhetők, hiszen a ruházat segítségével az ember még a legszélsőségesebb körülmények között is képes életben maradni.

Mire figyeljünk az öltözködéskor?
Mindig rétegesen öltözzünk fel a kinti edzéshez, hogy melegen tudjuk tartani testünket, de csak annyira, amennyire szükségesnek és kényelmesnek érezzük, és megfelelően tudunk futni az öltözékben. Vegyünk fel inkább két-három réteg vékony ruhát az egy nagyon vastag helyett! Viseljünk könnyen kezelhető, hőtartó és vízálló anyagból készült könnyű futódzsekit, amely zipzáras, hogy ki-be tudjuk húzgálni attól függően, mennyire fázunk, vagy van melegünk. A kapucni is jó megoldás lehet, hiszen jó szolgálatot tehet a fejünkre húzva szeles, esős, havas időben. A sapkáról se feledkezzünk meg, mert a test a fejbőrön keresztül nagyon sok hőt képes veszíteni. A cipőbe húzzunk meleg pamutzoknit, hogy melegen tartsa a lábunkat, így biztosítva a megfelelő vérkeringést, kezünket pedig kesztyűvel óvjuk a hidegtől. Nadrágunk és pulóverünk legyen kényelmes, ha lehet, hőtartó anyagból.
Összefoglalva: igyekezzünk könnyen kezelhető ruhákat viselni futás közben, melyek megvédenek az időjárás viszontagságaitól, melegen tartanak és segítenek minket a megfelelő mozgásban.
Az időjárás kapcsán fontos még megemlíteni a szelet, melyet télen kevésbé kedvelünk, mint nyáron. Ha lehetőségünk van rá, próbáljunk meg úgy kezdeni az edzést, hogy a széllel szembe futunk, és hátszéltől kísérve fejezzük be a mozgást. Így a hűtő hatást jobban elviseljük az edzés első szakaszában, amikor még frissebbek vagyunk, mint a végén, mikor már fáradunk és lassulunk is.
Ha tehát odafigyelünk az öltözködésre, kizárjuk azt, hogy éppen szakad a hó, fúj a szél, és arra a célra koncentrálunk, amit el szeretnénk érni, akkor senki és semmi nem állíthat meg minket!

Forrás: Lore of Running