A félmaratoni táv 5 előnye

Egy kis érdekesség azoknak, akiket még meg kell győzni arról, hogy félmaratont futni jó! Mert bizony tényleg jó. Holnap után délután négy óra tizenkét percig tudnánk sorolni az okokat, miért válaszd a félmaratont, de most csak ötöt sorolunk fel. Lássuk is őket!

 


1. A hosszú távok parfümje

Egy félmaratonra készülni olyan, mint beszívni a hosszútávfutás parfümjét, úgy, hogy közben nem kell megszenvedni a hosszú táv nehézségeivel. Egy félmaraton nagyjából 90-150 perces futást jelent, egy olyan távot, melyen komoly erőfeszítéseket kell tennünk. Ráadásul a félmaratonra készülés egy olyan táv meghódításáról szól, melyet edzés során nem, vagy csak ritkán teljesítünk. Éppen ez a hosszú távok varázsa.

2. Egy maraton fele

Így ez sok futó számára tudatosan – vagy tudat alatt – az első lépés megtétele a maraton felé. Ráadásul ennek az első lépésnek számos előnye van:

  • A versenyben eltöltött, erőfeszítéssel teli idő a maratoni futás idejének fele, így a sérülések és a holtpontok is kisebb eséllyel fordulnak elő.
  • A félmaraton teljesíthető végig futva, míg az első maratonban előfordulnak sétáló szakaszok.
  • 21 kilométeren már látszik az erőfeszítés eredménye, míg a10 kilométersokszor túl rövidnek bizonyul ehhez.
  • A félmaraton teljesítése utáni felépülés gyors, így akár több verseny is lefutható egy évben.


3. Egy lágy felkészülés

A félmaratonra készülés nem vesz igénybe annyi időt, mint egy maratoni. A heti hosszúfutás nem haladja meg az1 óra 45 percet, az átlagos futások 45-60 percesek, míg az intenzív futás sem hosszabb, mint1 óra 15 perc.

A táv jellege megengedi a rugalmasabb edzésrendet. Például egy hetente 4 alkalommal futó kihagyhat egy-egy edzést anélkül, hogy a felkészülése megsínylené.

4. Jót tesz az egészségnek

A félmaraton pont a10 kilométerés a maratoni táv között helyezkedik el. Ez a középutas helyzet megnyilvánul az egészségre kifejtett hatásában is:

  • Az edzésben lefutott kilométerek rövidebbek, mint a maratonnál, viszont kevesebb intenzív edzés van benne, mint a 10 kilométeren, ez az érrendszernek és izomrendszernek rendkívül jó.
  • A felkészülésben az intervallum-edzések is helyet kapnak. Ezek a magasabb intenzitású szakaszok erősítik a szívizmot, ami így megedződik és megerősödik.
  • A lefutott kilométerszám, mely több mint a 10 kilométerre való felkészülésnél, jó súlyvesztést ígér.

5. Gyors felépülés

A félmaraton utáni felépülés sokkal gyorsabb, mint a maraton után, így hamarabb lehet visszatérni az edzésekhez. Egy rövidebb távhoz képest az alacsonyabb intenzitás megóv az apróbb izomsérülésektől, amit a gyorsabb tempó okozhat. Akár két héttel a verseny után már követhető a korábbi edzésterv, így a verseny akár évente többször is megismételhető.