Haile Gebreselassie 40, de esze ágában sincs abbahagyni

Az elmúlt hétvégén a Bécs Félmaratont az akkor néhány nap híján 40 éves Haile Gebreselassie nyerte 1:01:14 idővel – győzött, csakúgy, mint tavaly és tavalyelőtt is.  A fiatalok pedig csak kergették, kergették, de hiába.

Az etióp középtáv-, hosszútáv- és utcai futó atléta az 1500 méteres síkfutástól a maratoni futásig diadalmaskodott rangos szabadtéri, fedett pályás és országúti versenyeken. 61 etióp nemzeti rekordot döntött meg a 800 méteres és a maratoni futás közé eső különböző távokon, 27 világcsúcsot állított fel, sokan a valaha élt egyik legnagyobb hosszútávfutónak tartják. 2008 szeptemberében, 35 évesen új világcsúcsot futva megnyerte a Berlin maratont 2:03:59-es idővel.

A bécsi verseny kapcsán a korábbi maratoni világcsúcstartó annyit mondott, hogy csodálatos volt a hangulat, s mindenki biztatta őt.

Tegnap ünnepelte a negyvenedik születésnapját, de míg sok sportoló ilyenkor szinte már csak az emlékekből él, edzősködik, vagy valamilyen teljesen más pályán folytatja életének útját, ő tovább tervez a futás világában. Elmondása szerint amíg élvezi, és amíg megy neki a futás, addig nem tudja, hol és hogyan lesz vége a futókarrierjének.  A jövő hónapban Bernben készül egy versenyre, aztán irány Manchester, ahol május 26-án szeretné megvédeni címét a 10 kilométeres országúti versenyen, a Bupa Great Manchester Run futásán (az utolsó négy versenyt ő nyerte ugyanis).

Tehát esze ágában sincs még abbahagyni, ezt mondja: „szeretem a futást, része az életemnek és része a napi rutinnak is”. Hát akkor nagy hajrá – és utólag is boldog szülinapot!

(Forrás: letsrun, Wikipedia – fotó: Photorun)