Miben mozogjunk télen?

Télen nagyon hideg van… Az éghajlatváltozás korában a régi népdalnak már nincs mindenben igaza, de az biztos, ha hűvösebbre fordul az idő, sokan szívesebben járnak edzőterembe, ahelyett, hogy a friss levegőn sportolnának.

Ennek lehetséges oka, egy régi tévhit, miszerint a szabadban futók a hideg idő beköszöntével két lehetőség közül választhatnak: vagy túlöltöznek, leizzadnak és megfáznak, vagy alulöltöznek, átfagynak és megfáznak. Ám napjainkban – a gyártók fejlesztéseinek köszönhetően – ha néhány öltözködési alapelvet betartunk, télen sem kell búcsút vennünk kedvenc futóterepünktől.

Alapok
A téli futóruházat esetében is érvényes a réteges öltözködés alapelve, ami itt nemcsak mennyiségi, hanem minőségi szempontokat is jelent. A tökéletes komfort elérése és a meghűlés elkerülése érdekében tanácsos kifejezetten a futók igényeinek kifejlesztett technikai felszereléseket beszerezni.

– Első réteg
A futóknak minden évszakban szükségük van egy vékony, testhez simuló rétegre, amelyik az izzadságot elvezeti. Hűvös időben, a megfázás elkerülése érdekében különösen fontos, hogy a test felülete száraz maradjon, ezért minden, a testtel közvetlenül érintkező ruhadarabnak (fehérnemű, póló) víztaszító, vízelvezető tulajdonságúnak kell lennie.
Második réteg
Mikor a külső hőmérséklet jelentősen különbözik a testhőmérséklettől, azaz 10 Celsius fok alá süllyed, már szükség van hőszigetelő tulajdonságú ruházatra is. Feladata, hogy a test hőmérséklete, mely a belső szervek mikroklímájáért felel, ne tudjon megváltozni.
Harmadik réteg
A legfelső réteg funkciója kettős: megóv az időjárás viszontagságaitól, és biztosítja a szellőzést. A nagy sportszergyártó cégek speciális szélmegállító fóliával és vízlepergető réteggel ellátott futódzsekiket fejlesztettek ki, melyek tökéletes védelmet jelentenek a kellemetlen időjárási viszonyok ellen, amellett hogy légáteresztő képességgel is rendelkeznek. Ez utóbbira azért van szükség, hogy az izzadság pára formájában távozhasson. Hiszen hiába viselünk megfelelő víztaszító és hőszigetelő réteget, ha a futás során keletkezett nedvesség, mint pára nem tudja elhagyni a dzsekit, a belső felületén lecsapódik, és végül így leszünk vizesek.

Variációk
A futónak tehát szüksége van egy vízelvezető anyagra az izzadság miatt, egy hőszigetelőre a hideg ellen és egy külső rétegre, ami megóvja a széltől és a csapadéktól. Mivel a futás természetes velejárója az izzadás, a legalsó víztaszító réteg elkerülhetetlen, ám a két felsőt az időjárásnak (és nem az évszaknak) megfelelően érdemes kombinálni. Ha hűvös van, de nincs szél, vagy csapadék, akkor elegendő a hőszigetelés. Ám a dzseki sem egyértelműen téli ruhadarab: nyáron is használhatjuk, ha esik, ha fúj.

Péter Attila