Pulzus-kontroll: a hatékony testedzés kulcsa

Modern világunk Janus-arcú. Egyrészről megkönnyítette életünket gépesített, automatizált munkahelyekkel és háztartással, kényelmet és higiéniát teremtett, szabadidőt adott, másrészről viszont ránk szabadította a civilizációs ártalmakat: a stresszt, illetve az inaktivitásnak és túlfogyasztásnak „köszönhető” elhízást.

A probléma
A modernkor emberének kettős örökséggel kell megküzdenie. A törzsfejlődés évmilliói során kialakult egy rendkívül alkalmazkodó-képes, multi funkciós, majdnem tökéletes szerkezet: az emberi test. Generációk sokaságán keresztül a táplálékszerzés – valamint a táplálékká válás elkerülése – edzette, alakította izmainkat, csontjainkat, ízületeinket, keringési rendszerünket. Ha ezt a testet nem rendeltetésszerűen használjuk, elsorvad, megbetegszik, tönkremegy. Emellett kialakult – a keserves munkával feltöltött energiaraktárak védelmében – egy másik, tudatunk legmélyén szunnyadó, genetikusan kódolt parancs: pihenj és raktározz!
Ezt, a hétköznapokban lustaságnak becézett parancsot kellene felülírnunk nap, mint nap. Ám ez nem egyszerű feladat, hiszen napjainkban, éppen a civilizációnak köszönhetően nem kell számolni azokkal a fizikai megpróbáltatásokkal, amelyekkel őseink küzdöttek.

A megoldás
Egészségünk megőrzése érdekében nincs más választásunk, mint a tudatos, önként vállalt fizikai erőpróba: a sport. A szabadidősportok széles palettájáról olyan testedzési forma mellett érdemes letennünk a voksot, amely az emberi test legfontosabb izmát, a szívizmot tartja karban. Ezek az úgynevezett ciklikus sportágak, úgymint gyaloglás, futás, kerékpározás, úszás. Ezen mozgásformák közös jellemzője, hogy a szív számára egyenletesen adagolható, megfelelő intenzitású terhelést biztosítanak.
Egy sporttevékenység intenzitása akkor nevezhető megfelelőnek, mikor a mozgás végrehajtásához elegendő mennyiségű oxigén áll szervezetünk rendelkezésére, azaz a szervezet aerob körülmények között dolgozik. S honnan tudhatjuk, hogy vajon a megfelelő intenzitással sportolunk-e? Szervezet legmegbízhatóbb visszajelzése a szív percenkénti összehúzódásainak száma, vagyis a pulzusszám.

Többet ésszel…
A biztonságos és hatékony testedzés érdekében hasznos, ha segítségül hívjuk a legújabb találmányokat. A korszerű technika megalkotta a pulzusmérő monitort, ahol pulzus-szám egy, a szív elektromos impulzusait (az EKG-jeleket) rádiójelekké alakító, mellkasra erősített jeladó segítségével, egy csuklóra erősíthető karórán sportolás közben is leolvasható, folyamatosan ellenőrizhető.
A pulzuskontrollal történő edzés rohamosan terjed az egész világon, és nemcsak az élsport területén, hanem az egészségmegőrző szabadidősportban is. A telemetrikus pulzusmérő lehetővé teszi, hogy a mozgás megszakítása nélkül, folyamatosan tájékozódjunk, hogy vajon a helyes intenzitással edzünk-e.

A helyes intenzitás kritériumai:

  • Legyen biztonságos, ne terhelje túl a szívet.
  • A mozgáshoz szükséges energiát döntően zsírból fedezzük, hiszen ez a korszerű testsúly-menedzselés alapelve.
  • Mozgásunk intenzitása érje el az edzettség kialakulásához szükséges szintet.

Ez az intenzitás az élettani kutatások és a gyakorlati tapasztalatok alapján az egyéni maximális pulzus bizonyos százalékához köthető. Az egyéni maximális pulzus becslésére leginkább a „220, (hölgyeknél 226) mínusz életkor” képletet szokás használni. A hatékony zsírégető edzés a maximális pulzus 65-75 %-a közé tehető. Ennek megfelelően például egy 45 éves férfi javasolt zsírégető edzés-zónája 114-132-es pulzus között van.
Nem mellékes az edzés terjedelme sem: a zsír hatékony felhasználása csak a cukorraktárak kiürítése után kezdődik, ami 45-50 perc ellenőrzött intenzitású sportmozgás után következik be. A legkorszerűbb pulzusmérő órák képesek arra, hogy néhány paraméter (nem, életkor, testtömeg, magasság) megadása után elfogadható pontossággal megbecsüljék, hogy az adott edzéssel hány kalóriát égettünk el, és annak hány százaléka történt testzsírból. Ily módon, az órában található memória segítségével figyelemmel kísérhetjük, hogy naponta, hetente, havonta, hány kalóriát égettünk el sportolással.
Az edzés így tudatosabbá és élvezetesebbé válik. A pulzuskontrollal végzett edzés javasolható mindazoknak, akik viszonylag kevés szabadidővel rendelkeznek, és ezért hatékonyan szeretnének edzeni.

Írta: Dr. Zakariás Géza