Orvosi tanácsok futóknak

Minden sportoló nagyon fél a sportsérülésektől. Ezeket legjobb megelőzni, de ha ez nem sikerül, akkor legalább időben fel kell figyelni rájuk. Azokat a tüneteket érdemes kiragadni, amit látva, az edzéseket ajánlatos felfüggeszteni és orvoshoz menni.

Duzzanat:
A gyors gyulladásos reakció és duzzanatképzés a szervezet védekezési technikája sérülés esetén. Rögzíti a végtagot, hogy ne sérüljön jobban és elég jó figyelemfelkeltő is. Nem mindig kíséri az ízületi vagy lágyrész duzzanatot elviselhetetlen fájdalom, de tovább erőltetve az érintett végtagot, az még erősebb duzzanattal és végül mozgáskorlátozással és érzéskieséssel vagy keringési zavarral válaszol. Fontos hogy figyeljünk a keletkező duzzanatra, mert mozgásunk megváltozik és kevésbé strapabíró felszínek kénytelenek felvenni a fokozott terhelést, ami újabb sérüléssel járhat.

Fájdalom:
Ez a legnyilvánvalóbb módja a probléma kifejezésének. Ha egy kis intenzitású fájdalom gyorsan elvonul, akkor nincs miért aggódni, mert vagy izomfáradtságot vagy izomfájdalmat jelez. Ha a fájdalom tartósan fennáll a futás alatt és a futás napján, akkor jobb odafigyelni rá. Ha a fájdalom olyan erős, hogy felkelt éjszaka, akkor semmiképpen nem szabad ráedzeni a sérülésre. Érdemes ilyen fájdalommal orvoshoz fordulni, de legalább addig várni az edzések újrakezdésével, amíg a fájdalom nem csökken drasztikusan, vagy nem múlik el teljesen.

Valami nincs rendben
Figyelemfelhívó jelzés ha azt érezzük, hogy valami nincs rendben. Mindannyian tudjuk milyen érzés, de nehéz körülírni. Ha ilyet tapasztalunk, ne gondoljuk, hogy csak képzelődünk, hanem vegyük komolyan és pihenjünk egy napot.

Otthoni terápia
Ha mégis megsérültünk akkor fogadjuk el ezt a tényt. Minél korábban fedezzük fel és kezdjük el kezelni, annál gyorsabb és teljesebb a gyógyulás. Pár hasznos bár remélem rendszeres olvasóinknak nem új, terápiás eszközt jellemzek a következőkben.

RICE terápia
Rest- nyugalomba helyezés; Csökkenti a fájdalmat és a sajgó érzést a végtagban.
Ice- hűtés, jegelés; csökkenti a duzzanatot és a fájdalmat. Kb. 10-15 percig, használjuk természetesen nem közvetlenül, hanem valami ruhán keresztül és addig folytatjuk, amíg nem érezzük hidegnek a jeget, vagy nem zsibbad a sérült végtag. Én mirelit zöldborsót javaslok, mert az általában van otthon és jól körülöleli a sérült területet.
Compression- a fájdalmas terület nyomása esetleg fáslival; Praktikusan a jeget jól rögzíthetjük egy fáslival a fájdalmas végtaghoz és ezzel compressziót is elérünk.
Elevation- a sérült végtag felemelése, szív felett tartása; A végtag megemelése megkönnyíti a duzzanat miatti nehezebb vénás visszaáramlást és ezzel megszüntetve az ördögi kört, csökkenti a duzzanatot.

Ne nyújtsd
A futók nagy része, ha sérülést észlel, akkor elkezdi nyújtani a sérült területet, de ez az én tapasztalatom szerint nem segít. Különösen káros ez egy sérült izom esetében, ahol a nyújtással eltéphetünk olyan pár, újonnan képződött hegesedést, ami a szakadás gyógyulásában segített. Ezért a gyógyulás fázisában egyáltalán nem és utána is csak fokozatosan, finoman, bemelegített izmok nyújtása javasolt.

Jó tanácsra hallgass
Ha valaki megsérül, akkor mindenkinek van egy jó házi praktikája, amit szívesen megoszt a sérülttel de, talán ezek közül a jó tanácsok közül a legjobb, ha egy szakértő orvos véleményére hallgatunk. A gyors és pontos diagnózis felgyorsítja a gyógyulást.

Okosan a gyógyszerekkel
Sokan nem szeretünk semmilyen gyógyszert szedni sérülésünk alatt, ami teljesen érthető. De meg kell, hogy jegyezzem, hogy a különböző gyulladáscsökkentő készítmények hatásosan csökkentik a duzzanatot és a fájdalmat. Természetesen nem kell sokat és sokféle gyógyszert szedni csak a megfelelőt és azt is rövid ideig (ezzel csökkenthetjük a mellékhatások kialakulási gyakoriságát). Nagyon fontos, hogy ne azért szedjünk fájdalomcsillapítót, hogy tudjuk folytatni az edzést, mert így a gyógyszerhatás elfedheti a sérülést, ami egyre rosszabbodik, és így sokkal messzebbről indulunk majd el a rehabilitáció útján, nem beszélve arról, hogy ilyenkor a gyulladáscsökkentő gyógyszer könnyen megrongálhatja a gyomorfalat, ami életveszélyes! Saját egészségünk érdekében gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszereket csak az orvos utasításait maximálisan betartva szedjünk.

Masszázs
A masszázs segít kiüríteni a sok mérgező bomlásterméket a sérült területről, mert növeli az izom vérellátását. Ha a masszázst kombináljuk a gyulladáscsökkentő krémek jó hatásával, akkor gyorsabban jutunk jó eredményhez.

Szerencsére ezek a fogások egyszerűek, széles körben alkalmazhatók és a gyors ellátás következtében felgyorsítják az amúgy hosszú gyógyulási időket.

Sikeres felkészülést kívánok mindenkinek!
Dr. Gulyás Károly