Mit kell tudni a sportpólókról?

Az emberi testnek, a szervek optimális működéséhez 37 Celsius fokos hőmérsékletre van szüksége. Már néhány fokos eltérés is komoly problémákhoz vezet.

Nem nehéz belátni: ha a természetes működéshez 37 Celsius fok a legjobb, akkor sportoláshoz is az lenne a legideálisabb, hiszen ezen a hőmérsékleten működnek a leghatékonyabban szerveink. A sportra szánt textíliáknak egyik alap feladata, hogy biztosítsák ezt az ideális állapotot.

Sportolok, tehát izzadok!
Intenzív mozgás során, az energiafelhasználás növekedése miatt a testhőmérséklet emelkedik. Szervezetünk biológia reakciója erre az izzadás. Az izzadság a verejtékmirigyeken keresztül nedves felülettel borítja be a testet, melynek elpárologtatásához hő szükséges. Ez a folyamat hőt von el a bőr felszínéről. A közel lévő erek, a vénák visszaszállítják a hűvösebb vért a szívbe, így onnan már egy alacsonyabb hőmérsékletű vér áramlik a testbe. Minél nagyobb a párolgás, annál erősebb a hűtés.

Műszál vagy természetes?
Ha a testet beborítjuk textíliával, akkor ez a párologtatást segítő, hűtő levegő mozgását akadályozza. A természetes anyagok csak szárazon képesek légáteresztésre. Minden természetes anyag szereti a vizet, vagyis magához vonzza azt, eltömítve ezzel a szellőzésre alkalmas pórusokat.
A műszál ezzel ellentétben taszítja a vizet. Azonnal szétteríti, így alkalmas arra, hogy a test izzadásra hajlamosabb részeiről a nedvességet elvezesse. Sportoláskor olyan speciális anyagot érdemes viselni, mely a bőrön képződő izzadságot átvezeti, és az anyag felületén szétteríti. Minél nagyobb felületre helyezi el, annál gyorsabb lesz a párolgás és így a hűtés is egyre nagyobb hatásfokú. A sportolásra kifejlesztett textíliák külső felületét különleges eljárásokkal megnövelik, így nagyobb felületen tud szétterjedni az izzadság. Ennek köszönhetően technikai póló viselésekor kétszer-háromszor gyorsabb a párolgás, mint a meztelen testen, így kétszer-háromszor jobb a hűtés is! Minél nagyobb testfelületet borítunk be ilyen speciális textíliával, annál jobb az eredmény. Ráadásul sok esetben a káros napsugaraktól is védve vagyunk.

A sportpóló előnyei

  • Segít fenntartani a test mikroklímáját.
  • Elvezeti bőrünkről az izzadságot, meggyorsítja a párologtatást.
  • Taszítja a nedvességet, alig nő a tömege, nem veszít rugalmasságából, és nem akadályozza a mozgást.
  • Kényelmes, szín- és mérettartó, rendkívül hosszú élettartamú.
  • Véd a káros napsugaraktól.

Egy jótanács
A sportpólók méret- és színtartóak, nem igényelnek különleges tisztítást, akár minden nap betehetjük a mosógépbe. Nem tanácsos viszont öblítőszert alkalmazni, ugyanis az illatmolekulák eltömítik a szellőzést biztosító apró nyílásokat.

Írta: Péter Attila