A tökéletes futócipő

Gyakran mondják, hogy a futáshoz nem kell más csak egy cipő. De nem akármilyen! Súlyos ízületi bántalmak, sérülések, maradandó elváltozások alakulhatnak ki, ha nem megfelelő lábbeliben futunk. Ám honnan tudjuk, hogy melyik az igazi?

Miben fussunk?
Kizárólag futócipőben. A gyártók óriási választékban kínálnak sportoláshoz alkalmas lábbeliket, különféle tevékenységekhez más fajtát. S ez nem pusztán értékesítési stratégia! – a cipők kialakítása, anyagösszetétele igazodik az adott sportág sajátosságaihoz. A futás egyik legkritikusabb pontja a talajra érkezés. A helyes talajfogáshoz kifejlesztett cipők stabilizálják a bokát, így gondoskodnak a biztonságos talajfogásról, csillapítják az ütődést, ezzel kímélik az ízületeket. Egy ismert világmárka tehát még nem elegendő: futáshoz a sportszergyártó cég futócipőjét válasszuk!

Hol futunk?
A futócipőknek három nagy típusa van, az eltérő fajták alkalmazkodnak a különféle terepek adottságaihoz. Utcai futócipőt akkor vásároljunk, ha elsősorban betonon vagy futópadon edzünk. A terepcipők azoknak ajánlottak, akik többnyire erdőben, természetes talajon futnak. A lábbelik harmadik típusa a versenycipő. Ennél a fajtánál a még könnyebb súly érdekében hiányzik a talp rugalmas elemeinek egy része. Éppen ezért használata hosszú távon nem ajánlott, edzésre nem alkalmas.

Milyen a lábunk?
A láb különféle deformitásait, és az abból fakadó rendellenességeket a gyártók igyekeznek kompenzálni. Speciális cipők vannak például bokasüllyedésre, harántboltozati süllyedésre, míg más típusoknak a belső oldali támasztékát erősítik meg, megakadályozva ezzel a lábfej befelé fordulását, csavarodását.
A nagy sportszergyártó cégek rendelkeznek olyan számítógépes készülékkel, melynek segítségével feltérképezhető a talp orthopédiai tulajdonsága. A néhány perces vizsgálat eredményének ismeretében konkrét cipőtípust ajánlanak a szakértők.

Mikor mérethelyes a futócipő?
A helyes méret megállapítása kis mértékben eltér a divat cipőkétől. Próba során a lábszár függőleges legyen, különben az achilles előretolja a lábfejet. A cipőt mindig fűzzük be, nem túl szorosra, kivéve a legfelső szárat, amit tökéletesen a lábra kell illeszteni. Így a lábfej hátracsúszik, a nagyujj és a cipő orra között egy kis – megközelítőleg félszámnyi – rés keletkezik. Felállva hajlítsuk be úgy a lábat, mintha elrugaszkodnánk a talajtól. Ha ebben az állapotban éppen eléri, vagy éppen nem éri el a lábujj a cipő orrát, akkor megfelelő a méret.

Mikor vegyünk új cipőt?
Egy cipő élettartama – a tesztek alapján – 1800-2000 kilométer. Az új lábbelit fokozatosan kell beavatni, így akkor vásároljunk másikat, mikor még használhatjuk a régit is.

Írta: Péter Attila